EPA

Warschau heropent uitleveringsdossier Roman Polanski

Polen heropent het dossier in verband met de uitlevering van de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski aan de VS in een zedenzaak uit 1977, zo heeft minister van Justitie Zbigniew Ziobro bekendgemaakt.

Washington heeft om de uitlevering van de 82-jarige filmmaker gevraagd toen hij in 2014 opvallend opdook in Warschau. Hij leeft in Parijs maar heeft ook een appartement in Krakau.

Een rechtbank in Krakau wees de uitlevering op 30 oktober af. Het Openbaar Ministerie legde zich daar in eerste instantie bij neer.

Maar nu heeft Ziobro, die tevens procureur-generaal - met onlangs verruimde bevoegdheden - is, beslist alsnog bij het hooggerechtshof aan te kloppen om die beslissing te vernietigen.

De zaak draait rond seks die Polanski in 1977 met een toen dertienjarig meisje heeft gehad. Hij zat 42 dagen in de gevangenis, kwam op borg vrij en kwam met de justitie een schuldbekentenis overeen, waarbij geweldpleging achterwege bleef. Vlak voor hij een veroordeling en een mogelijke zware straf zou oplopen, vluchtte Polanski in februari 1978 naar Frankrijk.

Volgens Ziobro mag er geen mildere behandeling van de regisseur zijn, gewoon omdat hij een prominent iemand is. "Voor de justitie is iedereen gelijk".

Volgens de Poolse minister bezondigde Polanski zich aan "een wrede misdaad op een kind, een verkrachting".

De rechtbank in Krakau had het uitleveringsverzoek verworpen, onder andere vanwege twijfel dat de Oscarwinnaar in Los Angeles een eerlijk proces zou krijgen.

De verdediging had aangevoerd dat het uitleveringsverzoek ongegrond was, gezien de schikking die Polanski met de justitie had bereikt. De man heeft volgens die visie de voorziene straf uitgezeten.

Polanski is de maker van onder meer "Rosemary's baby" en "The Pianist".

Lees meer