2
Photo News

Wint Karl Vannieuwkerke prijs voor taalgebruik?

Op donderdag 15 oktober reikt de VRT voor de vierde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Onder anderen presentator Karl Vannieuwkerke en MNM-dj Tom De Cock maken kans op de prijs.

In 2011 reikte de VRT voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. De drie laureaten tot nu toe zijn Stijn Tormans, Gaea Schoeters en San F. Yezerskiy. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoonlijkheid uit de gesproken media. De genomineerden vallen op een positieve manier op door een uitmuntend en creatief taalgebruik en zijn op hun eigen manier taalvernieuwers of taalverruimers. Presentator Karl Vannieuwkerke en radiomakers Tom De Cock, Ruth Joos, Katelijne Boon en Lieven Vandenhaute maken kans op de prijs.

Jury
De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Ann De Craemer (schrijfster), Martine Tanghe (nieuwsanker), Rik Torfs (rector KU Leuven), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Mark Schaevers (schrijver-journalist) en Ruud Hendrickx (taaladviseur). De prijs wordt op donderdag 15 oktober uitgereikt tijdens REYERSTaal in HETPALEIS.

2
Jelle Vermeersch

Lees meer