28 Nicole en Hugo
Maxime Petit Nicole en Hugo

Familie, vrienden, fans en muziekwereld nemen afscheid van Paul Severs: “Hij zou zo gelukkig zijn geweest met de opkomst”

Vanmorgen werd Paul Severs, die op 9 april overleed aan de gevolgen van een hartaanval en een bijkomende zware val, begraven in Halle. Heel wat mensen kwamen afscheid nemen en hun steun betuigen aan de familie van de Vlaamse populaire charmezanger. Zo’n 600 genodigden - familie, vrienden en collega’s - woonden de plechtigheid in de Sint-Martinusbasiliek bij. Nog eens 2.400 fans kwamen de charmezanger groeten en volgden de dienst op de schermen die buiten de kerk geplaatst werden.

Christophe Severs, de zoon van Paul, had alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Vanaf 7.30 uur tot 9.45 uur kon iedereen die dat wou een laatste groet brengen in de basiliek. Om half acht ’s ochtends stonden er al heel wat fans in de rij om hun idool een laatste groet te brengen. Tijdens de begrafenis zelf, die om 11.30 uur begon, konden enkel genodigden de kerk in, maar er werden wel videoschermen geplaatst op het Joseph Possozplein, zodat iedereen de plechtigheid van daar kon volgen.

De familie bedankt iedereen die mee afscheid kwam nemen in een persbericht. “Aan de hand van de massale reacties kunnen wij alleen maar afleiden dat mijn vader nog meer mensen heeft geraakt en geholpen, dan wij ooit konden vermoeden. Vandaag hebben we getracht zoveel mogelijk mensen de kans te bieden een laatste eerbetoon te brengen en deel uit te maken van dit afscheid van een Vlaams icoon.”

28 Zoon Christophe met zijn vrouw en kinderen.
Maxime Petit Zoon Christophe met zijn vrouw en kinderen.

Christophe richt zich in de tekst ook tot zijn vader. “Pa, meer dan 50 jaar carrière kan je niet zo maar wegdenken. Jouw muzikale nalatenschap is een schat die waarschijnlijk nu nog meer zal ontdekt worden. Spijtig dat je het niet zelf mag meemaken. Liedjes zoals ‘Storm en regen’, ‘Sylvain’, ‘Waarom ach waarom’, ‘Ik droom van jou’, ‘Hey Deejay' en zo veel meer zijn echte parels die jij hebt gemaakt en die ikzelf nooit zal vergeten. Niemand zal je vergeten, zoveel is zeker. Muziek was jouw leven, en wij, allemaal, zijn blij dat we de noten van jouw notenbalk waren en altijd zullen zijn. De stilte die je nu achterlaat zullen we noodgedwongen gewoon moeten worden… we missen jou nu al… maar jouw muziek, jouw gesprekken, jouw hartelijke humor, jouw warme persoon blijven voor altijd in ons hart.

Geliefd

Onder meer Nicole (72) en Hugo (71) kwamen de familie steun betuigen. “Wat een massa volk hier vandaag, Paul zou zo gelukkig geweest zijn. Het bewijst hoe geliefd hij was. Paul was nog iets jonger dan ons, dan pas besef je dat je écht van het leven moet genieten, want het kan zo gedaan zijn. Het is echt jammer dat hij weg is. We blijven hem herinneren als een hele lieve vriend, een man met twee voeten op grond, een harde werker en toffe collega.”

Ook Danny Fabry (70) was aanwezig. “Ik zag Paul nog twee weken voor hij in het ziekenhuis belandde. Wie had gedacht dat ik hier vandaag op zijn begrafenis zou staan... Het doet pijn, we kenden elkaar al vijftig jaar, zijn samen opgegroeid, gingen samen optreden... Hij was zo’n lieve vriend. Zijn plotse dood doet mij wel nadenken, want ik ben even oud en treed ook nog zoveel op. Misschien moet ik toch wat meer verlof gaan inplannen? Maar dat zei Paul ook altijd.”

Icoon van de Vlaamse muziek

“Paul was zo’n fijne collega, iemand die altijd goedgezind was, die heel positief in het leven stond”, aldus Micha Mara (65). “We gaan hem hard missen. Het is zo plots, maar we hebben hem toch zien veranderen sinds de oogziekte van Paulette. Ze waren altijd samen op pad en dat lukte plots niet meer... Toch bleef hij optreden, want de muziek was echt zijn leven. Hij wilde elke dag op het podium staan. Paul is een voorbeeld van hoe je moet bezig zijn met je carrière.”

28 Margriet Hermans en dochter Celien
Joel Hoylaerts / Photonews Margriet Hermans en dochter Celien

“De carrières van Paul en mij zijn ongeveer op hetzelfde moment begonnen”, herinnert Willy Sommers zich. “Hij was twee jaar eerder gelanceerd. Jaren lang liepen we mekaar tegen het lijf in de zalen in de streek. Van De Harmonie in Halle tot de Jonge Deken in Sint-Pieters-Leeuw; we stonden vaak op hetzelfde podium. In die tijd waren onze fans ook verdeeld in twee clans maar Paul en ik waren eigenlijk vrienden. We zijn steeds allebei harde werkers geweest die er voor wilden gaan en natuurlijk ook graag hits scoorden. Toen hij met ‘Zeg eens meisje’ een grote hit te pakken had mocht ik hem destijds wekenlang aankondigen in ‘Tien Om Te Zien’. Ik heb dat met veel enthousiasme gedaan want hij verdiende dat echt. Toen ik twee dagen na zijn overlijden een telefoontje kreeg van zijn zoon om me uit te nodigen voor de plechtigheid heb ik geen seconde getwijfeld. Ik breng op deze manier aan Paul hulde. Je mag hem gerust een icoon noemen van de Vlaamse muziek.”

Hartaanval

Paul Severs werd op 12 maart in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een hartaanval kreeg en hard ten val kwam met zijn fiets. Hij belandde in een coma, waaruit hij na een tijdje ontwaakte. De weken daarop bleef zijn toestand echter kritiek en kreeg Severs verschillende bloedklonters, waardoor hij twee keer opnieuw wegzakte in een coma. Toen hij begin april voor de derde keer het bewustzijn verloor, gaven zijn artsen aan dat de situatie uitzichtloos was. Severs overleed op dinsdag 9 april.

28 Chris Van Tongelen, Luc Appermont en  Bart Kaell.
BELGA Chris Van Tongelen, Luc Appermont en Bart Kaell.
28 Matthias Lens en Laura Lynn
Joel Hoylaerts / Photonews Matthias Lens en Laura Lynn
28 Gunther Levi
Joel Hoylaerts / Photonews Gunther Levi
28 Danny Fabry
BELGA Danny Fabry
28 Ignace Crombez
BELGA Ignace Crombez
28 Gunther Neefs
BELGA Gunther Neefs
28 Bob Savenberg
BELGA Bob Savenberg
28 Jo Vally
BELGA Jo Vally
28 Willy Sommers
Maxime Petit Willy Sommers
28 Bart Kaëll en Luc Appermont
Maxime Petit Bart Kaëll en Luc Appermont
28 Luc Steeno
Maxime Petit Luc Steeno
28 Yves Segers
Maxime Petit Yves Segers
28 Chris Van Tongelen
Maxime Petit Chris Van Tongelen
28 Filip D’haeze van Enzo
Maxime Petit Filip D’haeze van Enzo
28 Davy Gilles
Maxime Petit Davy Gilles
28 Dean
Maxime Petit Dean
28 Pieter De Crem
Maxime Petit Pieter De Crem
28 Minister Ben Weyts
Maxime Petit Minister Ben Weyts
28 Marina Wally, dochter van Eddy
Maxime Petit Marina Wally, dochter van Eddy
28 John Terra
Maxime Petit John Terra
28 Zanger Bart Herman
Maxime Petit Zanger Bart Herman
28 Bart Tommelein
Maxime Petit Bart Tommelein
28 Micha Marah
Maxime Petit Micha Marah
28 Steve Tielens
Maxime Petit Steve Tielens
28 Zangeres Dina Rodrigues
Maxime Petit Zangeres Dina Rodrigues

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eduard Vanderheyden

    Hopelijk komt er een standbeeld van Paul in Saintes. Niemand mag hem vergeten. R.I.P

  • De Meesterv Lisette

    Paul we gaan je hier heel erg missen. Jouw muziek zal altijd in ons oren blijven klinken.Rust zacht je hebt het verdiend. R.I.P. Vaarwel en tot weerziens....

Lees meer