'Frozen' nu al getipt als grote kanshebber voor een Oscar

'Frozen' was nog niet eens af toen de eerste berichten over een mogelijke Oscar al de kop opstaken. De nieuwste animatiefilm - vanaf overmorgen in de Belgische bioscoopzalen - ziet er namelijk zó goed uit dat bloggers, filmliefhebbers en animatiefanaten de Disneyprent nu al tippen als dé grote kanshebber op The Academy Awards. Toen ik 'Frozen'-regisseurs Jennifer Lee en Chris Buck bij Walt Disney Studios in Burbank mocht interviewen, hadden ze nog zes weken de tijd om hun film af te werken: "Laten we de film eerst afmaken, en dan zien we wel. Al zou het natuurlijk heel fijn zijn als ons werk erkend zou worden en we hier een prijs voor zouden krijgen." Een interview.

"Er zijn heel wat mensen die hoge verwachtingen hebben bij Disneyfilms. Voelen jullie die druk die daarbij komt kijken?"

Jennifer Lee: "Ja, toch wel. Het is onmogelijk om geen druk te voelen. John Lasseter zegt altijd: 'Stort je op je wereld, werk aan je verhaal en denk aan niks anders.' Het verhaal staat centraal. En dat is waar het bij Disney om draait: om een goed verhaal. Daar komt heel wat werk en hoge verwachtingen bij kijken. En we leggen ook bij elkaar heel wat druk."

Chris Buck: "We pushen elkaar allemaal een beetje."

Lee: "We vragen ons altijd af of we wel hard genoeg hebben gewerkt en of we eventueel meer kunnen vinden."

Buck: "Het gebeurt vaak dat we in de editing room zitten en dat er iemand begint te lachen en zegt dat het er geweldig uitziet, terwijl er iemand anders is die vindt dat het nog niet goed genoeg is."

"Jennifer, je regisseert deze film én je hebt het script geschreven. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?"

Lee: (lacht) "Dat komt door hem!" (wijst naar Chris)

Buck: "Ze staat nog steeds overeind. Of beter: ze zit hier nog steeds! [...] Ze begon ofwel 's avonds te schrijven, ofwel 's morgens vroeg."

"En wanneer slaap jij precies?"

Lee: "Ik slaap niet! Ik heb het geluk dat ik een jonge dochter heb dus ik ging naar bed van zodra zij in bed lag. Dan stond ik om 5 uur weer op om zo'n drie uurtjes te schrijven om vervolgens naar het werk te komen en een hele dag te werken. Ik schreef tussendoor ook een beetje terwijl ik me met andere dingen bezighield. Ik vond dit zo'n speciaal project. I wanted it to be everything we wanted it to be. Het is maar voor een korte periode dat je zo hard moet werken, en we wilden alle kansen grijpen om er iets moois van te maken. Chris heeft me de hele tijd door dik en dun gesteund. Het is teamwork."

4
ap

"Denk je dat er vandaag de dag nog dingen zijn die we niét kunnen doen met animatie?"

Lee: (denkt na) "Gosh!"

Buck: "Dat is een goede vraag. We doen bij elke film heel hard ons best en de films worden elke keer beter en beter en de technologie gaat er steeds weer op vooruit. Weet je... ik weet het niet."

Lee: "Ik heb niet altijd in de animatie gezeten, maar (Chris) heeft heel zijn carrière aan animatie gewerkt. Als outsider die er nog maar een paar projecten geleden is bijgekomen, kan ik zeggen dat animatie met niks anders te vergelijken valt. Het is de enige plaats waar je met een idee op de proppen kan komen wanneer er nog helemaal niets van dat idee bestaat. Letterlijk niks. Je moet helemaal van nul beginnen: van het bloempje waar Olaf aan ruikt tot Olaf tot het decor... alles! Je kan dat tot op zekere hoogte ook in live animation doen, maar niet zoals we dat bij animatie kunnen."

Buck: "De mogelijkheden zijn legio, maar het nadeel is natuurlijk wel dat je te veel keuze hebt! Welke kleur heeft de lucht? Welke kleur heeft Olaf? Dat is soms om gek van te worden."

4
ap

"Wat ik zo leuk vind aan deze film is dat ze nu al voorspellen dat jullie een Oscarnominatie gaan krijgen. Zijn jullie hier al mee bezig?"

Buck: "Niet echt. We willen in de eerste plaats de film afkrijgen en er iets geweldigs van maken."

Lee: "Maar vanaf vandaag zullen we hier inderdaad aan denken, bedankt!" (lacht)

Buck: "Maar, omdat dit zo een hechte samenwerking is zou er niets mooiers zijn dan dat wie hier een nominatie voor zouden krijgen. Het gaat om iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, dus niet enkel om ons. Het zou fijn zijn als ons werk erkend zou worden en dat we hier een prijs voor zouden krijgen. Ik zou me heel erg vereerd voelen."

Lee: "Ik dacht dat er 400 mensen aan onze film meewerken, maar nu blijkt dat het er 600 zijn! We hebben met z'n allen aan alles gewerkt. De mensen met wie ik aan 'Wreck-It Ralph' heb gewerkt, werken nu samen met mij mee aan 'Frozen'. We steunen elkaar en deze job betekent als groep veel meer dan als individu."

"Het zou meteen ook je tweede Oscarnominatie op rij zijn, dat is best indrukwekkend!"

Lee: "Ja, al die slapeloze nachten zouden het dan meer dan waard maken!"

'Frozen' draait vanaf 4 december in de Belgische bioscoopzalen.

4
ap
4
reuters

Lees meer