4
Photo News

‘Monty Python’-ster Terry Jones (77) overleden

De Britse acteur Terry Jones, bekend van de satire van Monty Python, is op 77-jarige leeftijd overleden. Britse media meldden dat hij volgens nabestaanden dinsdag in het bijzijn van zijn vrouw Anna in Londen is overleden. Jones was al jaren ernstig ziek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bij de komiek, schrijver en regisseur werd in 2016 al dementie vastgesteld. Jones kampte met progressieve afasie, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. Engelse media meldden dat hij volgens nabestaanden dinsdag in het bijzijn van zijn vrouw Anna in Londen is overleden.

Jones vormde samen met Graham Chapman (overleden in 1989), Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle en John Cleese het iconische Britse comedygezelschap. In 1969 werd de eerste aflevering van ‘Monty Python’s Flying Circus’ uitgezonden. De wereld kwam zo in aanraking met een nieuw soort humor. Veel van de hilarische taferelen van de Britse bende zijn onsterfelijk geworden. Jones was bij de films van de Britse komediegroep niet alleen betrokken als acteur maar ook als regisseur van  ‘The Holy Grail, ‘The life of Brian’ en ‘The meaning of life’.

De tijd vooruit

Met onberekenbare humor, zowel in woord, beeld en structuur, was het zestal zijn tijd ver vooruit. Ook waren zij niet te beroerd om alles en iedereen, vooral Britse gewoonten, op de hak te nemen. In dit geniale gezelschap was de in Wales geboren Jones, die zijn hele leven een licht spraakgebrek had, een van de meest productieve schrijvers.

Net als zijn collega’s verkleedde Jones zich graag als vrouw als de sketches daarom vroegen. In een interview verklaarde John Cleese daarover: “Terry stak vaak als eerste zijn vinger op als iemand van ons een vrouw moest spelen. Hij was daar het beste in. Ik weet niet precies wat dat over hem zegt.”

Jones’ vrouw, Anna Soderstrom, en kinderen Bill, Sally en Siri, laten in een verklaring weten dat “we een aardige, grappige, warme, creatieve en zeer geliefde man zijn verloren wiens compromisloze individualiteit, meedogenloos intellect en buitengewone humor hebben talloze miljoenen mensen zes decennia lang plezier gegeven. Zijn werk met Monty Python, zijn boeken, films, televisieprogramma’s, gedichten en ander werk zullen voor altijd voortleven. Het is een passende erfenis voor de veelzijdige man die hij was.”

4 Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones van Monty Python in 2014.
Reuters Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones van Monty Python in 2014.
4
© Handmade films
4
© Handmade films

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Vlecken

    En de wereld is weer wat grijzer geworden... Zalige mens was dat.

Lees meer