5
Blizzard Entertainment

'Warcraft'-film moet verhaal van videogamereeks breder doen sporen

Na de tientallen miljoenen spelers die de 'Warcraft'-games onder handen hebben gehad, wil het Amerikaanse videogamelabel Blizzard Entertainment het publiek voor zijn creatie nog wat verder uitbreiden met een film. Het plan is ongeveer hetzelfde als hetgene dat stripuitgeverij Marvel een zevental jaar geleden ontvouwde: een succesvolle franchise uit een ander medium breder laten sporen via de bioscoop.

Een monsterlijke groene 'orc' die het huilen naderbij is dan het lachen? Een ontluikende interraciale romance tussen de menselijke held (Travis Fimmel, bekend van de tv-serie 'Vikings') en een Orc-vrouw (Paula Patton, uit 'Mission Impossible: Ghost Protocol')? De trailer van 'Warcraft: The Beginning', een volgende zomer in de bioscoop verwachte film die uit hetzelfde vaatje tapt als de 'Hobbit'-, 'Lord of the Rings'- en 'Titans'-prenten, suggereert een fantasyverhaal dat het op nieuwe paden gaat zoeken dan degene die het cinemapubliek gewend is in dit genre. "Wat ik absoluut wilde vermijden was zo'n doorsnee fantasyverhaal waarin de Orcs de slechteriken zijn, gewoon omdat ze er grotesk uitzien", zegt regisseur Duncan Jones. "Deze film gaat over een clash tussen culturen en helden, zonder dat er een aanwijsbare goeie en slechte partij is."

Het verhaal is al eens verteld. Twintig jaar geleden, om precies te zijn, en in een heel ander medium. Waar de meeste andere filmfranchises in dit genre boekadaptaties zijn, is 'Warcraft: The Beginning' gebaseerd op een videogameserie. En niet de minste: 'World of Warcraft', de bekendste aflevering uit de franchise, groeide sinds 2004 uit tot de succesvolste onlinegame, met vandaag nog steeds 5,5 miljoen abonnees die ongeveer tien euro per maand uitgeven om in de game te blijven, en een jaaropbrengst van net geen miljard dollar in 2014. Maar ook de drie afleveringen van de reeks die in een tijdsspanne van tien jaar voor 'World of Warcraft' verschenen, en waarvan de allereerste de centrale inspiratiebron vormt voor de film, waren een succes in hun tijd.

5
Blizzard Entertainment

Geen middelen gespaard

Er zijn in het verleden al vaker filmadaptaties van bekende videogames geweest. Meestal falen ze. Meestal door onderinvestering: de makers gooien er niet de juiste middelen tegenaan, en rekruteren niet de juiste mensen, om het materiaal goed tot zijn recht te laten komen in een film. Dat probleem lijkt niet zo aan de orde met 'Warcraft: The Beginning'. Het budget van de prent, bijvoorbeeld, is 100 miljoen dollar: dat is minder dan de helft van de productiemiddelen die tegen blockbusters als 'The Avengers' worden gegooid, maar alle 'Lord of the Rings'-films en recente grote Hollywoodvehikels als 'The Legend of Hercules' werden voor een soortgelijk bedrag gemaakt.

Ook wat 'cast en crew' betreft komt 'Warcraft: The Beginning' beslagen ten ijs. Regisseur Duncan Jones heeft de uitstekende 'indie'-film 'Moon' en de Hollywoodthriller 'Source Code' op zijn naam staan, én is een fervent speler van de games. Medescenarist Charles Leavitt pende onder meer het script voor de intelligente actiethriller 'Blood Diamond'. De film wordt geproduceerd door Legendary Pictures, een productiehuis dat de afgelopen jaren een grote naam is geworden, en onder meer 'Jurassic World', 'Man of Steel', 'The Dark Knight' en 'The Hangover' op zijn naam heeft staan.

En last but not least: Blizzard Entertainment, het Amerikaanse bedrijf achter de videogames,  is medeproducent, en Chris Metzen, de creatieve kracht achter het verhaal van de 'Warcraft'-games, werkte ook mee aan het scenario. "Het is een enorm creatief risico voor ons", zegt Metzen. "Het universum dat we hebben neergezet met de 'Warcraft'-games is, voor een grote fanbasis, heiliger dan we zelf goed beseffen. Maar tegelijkertijd is er een enorm publiek dat er nog niet mee in aanraking is gekomen, en dat willen we nu ook bereiken. Film is nog steeds - hoewel videogames aan een stevige opmars bezig zijn op dat vlak - het primaire verhalende medium van onze tijd."

5
Blizzard Entertainment

Zelf invullen

Als 'Warcraft: The Beginning' een succes wordt, zit er natuurlijk ook meteen een nieuwe filmfranchise in. Het idee is om ongeveer dezelfde truc te hanteren als de Amerikaanse stripuitgeverij Marvel, die - zeker met de extra financiële middelen die nieuwe eigenaar Disney erin pompte - zijn superheldenverhalen ook zag floreren op het scherm, met op dit moment al twaalf films die gelanceerd zijn en nog eens evenveel die op stapel staan. Verhalen die al enkele decennia een bescheiden publiek van stripliefhebbers raakten, kwamen ineens bij een groter publiek.

"Er is geen enkele reden waarom films gebaseerd op videogames niet hetzelfde kunnen doen", zegt Jones. "Voor gamers is een film ook een uitstekend vehikel om aan anderen te communiceren wat hen precies aangrijpt in het verhaal van de 'Warcraft'-games."

Natuurlijk, haast hij zich om erbij te vertellen, moet er rekening worden gehouden met de eigenheid van beide media. Videogames zijn natuurlijk interactief van aard, en laten de speler toe om zijn eigen anekdotische verhalen te beleven en van het spelerspersonage tot op zekere hoogte een verlengde van hun eigen persoonlijkheid en temperament te maken. Dat gaat niet in film, dat een erg auctorieel gedreven medium is: een handvol makers - waaronder de scenarist en de regisseur - bepaalt hoe de gebeurtenissen zich voltrekken. "Maar hoe persoonlijk iemands ervaringen in een videogame ook zijn: het verhaal dat hij doorspeelt draait nog steeds op universele thema's", zegt Jones. "Die vormen het primaire element dat wordt overgeheveld naar het andere medium, en waarrond een nieuw verhaal wordt gebouwd."

De twintig jaar dat er 'Warcraft'-games op de markt zijn, hebben zo natuurlijk enorm veel materiaal opgeleverd om uit te putten. 'Warcraft: The Beginning' is een hervertelling van het verhaal van de allereerste 'Warcraft'-game, 'Orcs & Humans', die in 1994 verscheen. "Het verhaal van die game was op een paar A4'tjes verteld", zegt Metzen. "Er valt dus nog heel wat in te vullen. Een deel daarvan konden we halen uit de uitgebreide mythologie die we ondertussen hebben opgebouwd, en waarvan we elementen terug in dat ontstaansverhaal hebben kunnen stoppen. Maar evengoed is er ruimte genoeg voor een nieuwe interpretatie van de dingen."

5
Blizzard Entertainment
5
Blizzard Entertainment

Lees meer