Brian May (links) poseert met bandlid Roger Taylor (rechts) en ‘Bohemian Rhapsody’-acteur Rami Malek na de Golden Globes.
AFP Brian May (links) poseert met bandlid Roger Taylor (rechts) en ‘Bohemian Rhapsody’-acteur Rami Malek na de Golden Globes.

Brian May: "Queen kreeg nog geen cent voor de film 'Bohemian Rhapsody‘”

De biopic ‘Bohemian Rhapsody’ mag dan een overweldigend (financieel) succes geweest zijn, voor de mensen waarop de film zich baseerde bleek hij minder lucratief. Dat zegt alvast Brian May (71), de gitarist van Queen. 

“We dachten dat de film het uiteindelijk wel goed zou doen", vertelt Brian May in een radio-interview op BBC Radio 2. “Het voelde goed aan voor ons, maar we dachten niet dat de film het zó goed zou doen. Het deed het geweldig, over de hele wereld. Het is een film die miljarden dollars in het laatje brengt.”

Maar van dat geld heeft May nog niet veel gezien, zegt hij. “Ik moest er onlangs nog mee lachen, want er wordt vaak in de krant geschreven dat we (de nog levende bandleden van Queen, red.) rijk worden van deze film. Als ze maar wisten hoe het echt zit. Er kwam onlangs een accountant langs, en we hebben nog steeds geen cent gekregen. Is dat niet grappig? Hoe succesvol moet een film zijn voordat je geld begint te verdienen? Want er zijn natuurlijk zo veel mensen die ook hun graantje moeten meepikken.”

Het is dus mogelijk dat May zijn geld uiteindelijk nog krijgt. Volgens de gitarist heeft hij in ieder geval geen spijt dat hij heeft meegeholpen met het tot stand brengen van de film. “Het gevoel is echt geweldig: het feit dat de film er is en ik denk dat Freddie (Mercury, red.) er waardig uitkomt, maar zonder dat hij op een of andere manier beter wordt voorgesteld. Het is heel echt, en het maakt mensen aan het huilen.”

Niet alleen wordt de muziek van Queen veelvuldig gebruikt in de film (waar May en zijn kompanen dus auteursrechten op hebben), ook werkte de gitarist als een creatieve en muzikale consultant voor ‘Bohemian Rhapsody’. Vermoedelijk moet hij daar dus nog loon voor krijgen. Volgens een berekening van The Sunday Times Rich List zouden Brian May, Roger Taylor en John Deacon elk 25 miljoen pond moeten krijgen (zo'n 28,8 miljoen euro). Let wel: daarbij zitten ook opbrengsten van platenverkoop en streaming, na het succes van de film.

‘Bohemian Rhapsody’ bracht wereldwijd zo'n 903 miljoen dollar op (ongeveer 805,5 miljoen euro). De film werd ook beloond met vier Oscars.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Herbert Verbeeck

    Als absolute Queen fan ben ik wat met lange tenen naar de film gaan kijken. Maar het moet gezegd, zeer goede film, hier en daar wel wat een loopje, maar globaal wel een goed en juist beeld van deze supergroep. En geld... Hebben ze niet echt meer nodig zeker?

  • Victor Munster

    Normaal gezien zouden die muzikanten financieel "binnen"moeten zijn. Tenminste als ze niet alles verbrast hebben aan drugs, wilde feestjes en andere onozelheden.

Lees meer