Getty - Fotomontage HLN

Chinese leider lijkt op Winnie de Poeh, en dus wordt nieuwe Disney-film er verboden

Voor de tweede keer dit jaar krijgt een Disney-film geen release in de Chinese bioscopen. Na 'A Wrinkle In Time' wordt nu Christopher Robin, een live action-film met de figuurtjes uit Winnie de Poeh, geblokkeerd. De reden? De Chinese leider Xi Jinping zou te veel lijken op de wereldberoemde beer. 

Er is geen officiële reden gegeven voor de beslissing, maar volgens The Hollywood Reporter heeft het te maken met de Chinese leider Xi Jinping, die op sociale media qua uiterlijk al jaren wordt vergeleken met Winnie de Poeh. Sinds vorige zomer proberen de Chinese autoriteiten de populaire teddybeer op alle kanalen te censureren.

Wie op de Chinese socialenetwerksite Weibo iets wil schrijven over ‘kleine beer Winnie’, de Chinese naam van Poeh, krijgt een foutmelding. Daarin staat dat de inhoud van het bericht illegaal is. Afbeeldingen van de beer zonder commentaar worden voorlopig wel nog toegelaten.

Controverse

De controverse begon in 2013, nadat enkele Chinese internetgebruikers een meme maakten van Xi Jinping en Obama. Ze vergeleken een foto van de twee met een afbeelding van Winnie en Teigetje, een ander personage uit de boeken van A. A. Milne. De meme ging al snel viraal en dat veroorzaakte grote ontevredenheid bij het Chinese regime. Een jaar later zorgde een tweede foto voor opschudding: een handdruk van Xi Jinping en de Japanse eerste minister Shinzo Abe werd gelinkt aan een afbeelding van Poeh en zijn ezelvriendje Iejoor. Een derde meme, een vergelijking tussen de president in een paradewagen en Poeh in een speelgoedauto, was China’s meest gecensureerde foto van 2015.

In de film 'Christopher Robin' draait het niet om Winnie de Poeh en zijn vriendjes maar om de inmiddels opgegroeide Christopher Robin, gespeeld door Ewan McGregor. Hij keert na jaren terug in het Honderdbunderbos als hij plots Winnie tegen het lijf loopt.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Willems

    Ver gezocht !

  • Louis Heyens

    Eigenlijk moeten ze Xi Jinping uit China verbannen want het eerste boek over Winnie verscheen op 14 oktober 1926 en zo oud ziet Xi Jinping er niet uit. Ze moeten dus een nieuwe Chinese leider gaan zoeken want Winnie the Poeh was er eerst ;-))

Lees meer