Christoph Waltz en Amy Adams in 'Big Eyes'.
AP Christoph Waltz en Amy Adams in 'Big Eyes'.

Christoph Waltz: "Ik speel graag de schurk"

Christoph Waltz speelt Walter Keane, een artiest - en oplichter - uit de jaren 60, in 'Big Eyes', de nieuwste film van Tim Burton. "Ik speel graag de schurk", zegt Waltz daarover in een interview met nieuwswebsite Salon.

Hoe hij het zover schopte om met regisseurs als Quentin Tarantino, Tim Burton en Terry Gilliam te werken? "Mensen met gelijkaardige interesses worden naar elkaar aangetrokken, veronderstel ik. Voor mij is het interessant een evenwicht te houden, omdat ik probeer mezelf niet te herhalen", aldus Waltz. "Da's hard werk."

Waltz vertolkt wel vaker de rol van de schurk in films. Zo speelde hij SS-kolonel Hans Landa in 'Inglourious Basterds' en zal hij in de nieuwe Bond-film de rol van slechterik Franz Oberhauser op zich nemen. "Ik interesseer me erg voor dat aspect van de mensheid", vertelt Waltz. "Ik denk dat we mensen met slechts één karaktertrek saai noemen. Ik denk dat we als mensen geïnteresseerd zijn in mensen die divers zijn, en dat kan vanuit verschillende standpunten komen, op verschillende manieren."

Voor zijn vertolking van Walter Keane volgde Waltz niet slaafs de realiteit. "Ik vind het een grote verantwoordelijkheid om een echte persoon te spelen. Ik kan die verantwoordelijkheid moeilijk verdragen", aldus Waltz.

Lees meer