Dieter Bacquaert

Dochter Koen Wauters speelt Bende-slachtoffer: "Heel emotioneel, maar Zita heeft die rol perfect neergezet"

Het was even slikken voor papa Koen en mama Valerie toen ze het filmdebuut van hun Zita (13) zagen. In 'Niet Schieten' speelt ze slachtoffer Rebecca. "Heel emotioneel om onze dochter zo te zien. Maar ze heeft die rol heel goed gespeeld. We zijn trots", vertellen Koen en Valerie.

'Niet Schieten' is Zita's filmdebuut, en wat voor één. Als Rebecca, zus van David Van de Steen, staat ze eerst vrolijk te zingen in new wave-outfit en rookt ze stiekem een sigaret - "Een kruidensigaret, keivies" - om nadien in koelen bloede te worden doodgeschoten. "Dat was best eng!", vertelt Zita. "Zeker als je weet dat dat echt gebeurd is. Op de set liep er daarom een kinderbegeleidster rond voor als het even te moeilijk zou worden, maar gelukkig was dat niet nodig. Ik ben vooral blij dat ik de rol geloofwaardig heb neergezet. Dat hoorde ik toch van iedereen op de set.”

Ook papa Koen en mama Valerie zijn in de wolken over haar eerste filmrol. "Ze heeft dat heel goed gedaan, net zoals alle acteurs trouwens. We zijn trots, ja", reageerden ze gisteravond op de rode loper. Al was het toch even schrikken om hun dochter zo zien neergeschoten te worden en vervolgens in het mortuarium te zien liggen. “Dat was emotioneel en erg om te zien. Maar moest dat een ander kind zijn, zou dat even erg geweest zijn hoor. Zita heeft ons op voorhand verteld hoe die scènes opgenomen zijn. Ze was er zelf heel nuchter bij en zei ons hoe we die moesten bekijken.” 

Hoe de toekomst er nog uitziet voor Zita als actrice? “Volgend jaar ben ik te zien in het Ketnetprogramma ‘Dierendetectives’, over dieren die helden zijn”, vertelt ze. “Maar ik neem nu niet alle voorstellen aan, hoor. Mijn ouders begeleiden me daarin, maar uiteindelijk mag ik nog altijd zelf beslissen wat ik wel en niet doe.” Mama Valerie treedt bij: “Zita is nog altijd maar 13, hé. Het is belangrijk dat ze eerst haar school afmaakt en dan zien we wel. Maar welke richting ze later ook kiest, we zullen haar overal in steunen.” 

Lees meer