‘Home Alone’ is een van de films die door Disney gereboot worden.
ANP Kippa ‘Home Alone’ is een van de films die door Disney gereboot worden.

Fans verbolgen: gaat Disney te ver met reboot ‘Home Alone’?

Dinsdag kondigde Disneybaas Bob Iger aan dat het bedrijf een reboot gaat maken van de kerstfilm ‘Home Alone’. Het is de zoveelste klassieker die door Disney in een nieuw jasje gegoten wordt. Lucratief voor het bedrijf, maar de fans blijken minder gelukkig met deze plannen. 

Dinsdag voegde Disney een nieuwe naam toe aan hun lijstje van reboots: ‘Home Alone’, de familiefilm uit 1990 waarin een achtergelaten Macaulay Culkin zijn huis tegen inbrekers moet verdedigen. Geen slechte keuze van Disney, want de film bracht wereldwijd meer dan 470 miljoen dollar op en was daarmee de meest winstgevende live action-komedie ooit, tot ‘The Hangover Part II’ in 2011 het record verbrak. Het lijkt erop dat Disney met de reboot wat gemakkelijk geld wil verdienen. Disneybaas Bob Iger maakte dinsdag ook de kwartaalcijfers van het bedrijf bekend, en ondanks grote successen van de films uit eigen stal, bleef de winst van Disney achter bij de verwachtingen. Dat komt onder meer door de overname van 21st Century Fox eerder dit jaar. Niet alleen kostte de reorganisatie van het bedrijf veel geld, ook de opbrengst van films van Fox viel tegen. Onder meer ‘Dark Phoenix’ flopte flink aan de box office. Gelukkig weet Disney dat gerecycleerde klassiekers, waarvan ‘The Lion King' en ‘Alladin’ enkele recente voorbeelden zijn, behoorlijk wat geld opbrengen. 

Zo brachten de negen reboots die voor ‘The Lion King’ uitkwamen, samen al zo'n 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) in het laatje. En aangezien er nog meer dan twintig andere films staan te wachten op een gelijkaardige opfrisbeurt, wordt dat bedrag in de toekomst nog flink aangedikt. 

Ideeën uitgeput

Maar het ziet ernaar uit dat Disney haar recyclagewoede iets te ver doordrijft. Steeds meer fans van het eerste uur klagen het gebrek aan origineel materiaal aan en smeken het bedrijf om de klassiekers met rust te laten - per slot van rekening zijn ze om een bepaalde reden klassiekers geworden. Zo schrijft een zekere David Cottongim op Twitter: “Disney, stop met mijn jeugd te verpesten. Stop met remakes van films te maken en bedenk eens een origineel idee. Als je de stripboekverfilmingen van Marvel wegneemt, heb je sinds 2017 geen enkel origineel idee meer gehad." Ook CineramaFilm stelt zich vragen: “Moet ‘Home Alone’ echt een reboot krijgen? Of is dit een ander teken dat de studio geen ideeën meer heeft en zich daarom vasthoudt aan oude successen?”

Het antwoord daarop is eenvoudig: de studio speelt inderdaad liever op veilig. Een remake van die oude successen staat garant voor een laag risico, met een hoge beloning. Wie de films als kind zag, neemt nu zijn eigen kinderen mee naar de remakes, of gaat uit nostalgie kijken. Of de films door critici goed ontvangen worden of niet, de nieuwsgierigheid is sterk genoeg om de kassa te doen rinkelen. En heel veel risico heeft Disney daarvoor niet hoeven nemen. Dat betekent veel in een tijd waarin de minste flop een behoorlijke streep door de rekening kan zijn - denk maar aan ‘Dark Phoenix’ die de kwartaalcijfers van Disney mee de foute kant deed uitdraaien. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fabrice Braccio

    Hoewel reboots ook niet altijd een succes zijn. De "vrouwelijke" Ghostbusters bvb wat een flop of Ben Hur. Die bekijk ik nog niet eens gratis

Lees meer