REUTERS

Iraanse actrice verontschuldigt zich voor kus

De Iraanse actrice Leila Hatami, die lid was van de jury van het filfestival in Cannes en bekend van de oscarwinnende film 'A Seperation', heeft zich verontschuldigd voor de kus op de wang die ze Gilles Jacob, de 83-jarige de voorzitter van het festival, gaf. Daarmee had ze voor ophef gezorgd in haar thuisland.

Hatami kuste Jacob bij de wereldpremière van 'Grace of Monaco', op de openingsavond van het filmfestival op 14 mei.

De Iraanse autoriteiten schreeuwden moord en brand. Volgens het persagentschap IRNA heeft de actrice, dochter van de populaire Iraanse regisseur Ali Hatami, zich inmiddels verontschuldigd.

"Het spijt me enorm dat ik sommige mensen heb gekwetst", zo schreef ze volgens IRNA in een brief aan de Iraanse filmorganisatie.

Onvermijdelijke positie
"Mijn poging om de man een hand te schudden bleef vruchteloos", voegt Hatami er ter verklaring aan toe.

"Hoewel ik het vervelend vind dat ik deze verklaringen moet geven, heb ik geen andere keuze dan de details te omschrijven voor mensen die niet konden begrijpen dat ik in een onvermijdelijke positie was. In mijn ogen is hij als een oude grootvader en was hij ook mijn gastheer", voegde ze er aan toe.

Kuisheid
De foto van de kus, die werd verspreid door Iraanse media, leverde Hatami een vingerwijzing op. "Wie internationale evenementen bijwoont, moet waken over de geloofwaardigheid en deugdzaamheid van Iraniërs, zodat geen slecht beeld van Iraanse vrouwen wordt verspreid", verklaarde de Iraanse cultuurminister Hossein Noushabadi.

"De Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld", voegde hij er aan toe, en "de ongepaste aanwezigheid van Hatami op het filmfestival was niet in overeenstemming met onze geloofsovertuiging".

Een groep vrouwelijke Iraanse studenten eist dat Hatami wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf en zweepslagen, zo meldt de Iraanse website Tasmin News.

Lees meer