De 'Ghostbusters' Harold Ramis (l.), Bill Murray (m.) en Dan Aykroyd (r.).
Screenshot YouTube/rv De 'Ghostbusters' Harold Ramis (l.), Bill Murray (m.) en Dan Aykroyd (r.).

Het dilemma aan de bioscoopkassa was nooit zo groot als dertig jaar geleden

Exact dertig jaar geleden zou er filmgeschiedenis geschreven worden, al wist men dat op het moment zelf wellicht nog niet. Een ongelooflijke resem 'blockbusters' konden Amerikanen dit weekend in 1984 in de filmzalen bekijken. Een moeilijke keuze wanneer je naar de bioscoop trok, als je het ons vraagt.

1. 'Ghostbusters'
Deze film, met Bill Murray, Dan Aykroyd en Sigourney Weaver in de hoofdrol, groeide uit tot een ware klassieker. Met bijhorende soundtrack 'Who are you gonna call? Ghostbusters!' als onverbiddelijke oorworm.

2. 'Gremlins'
Deze beestjes konden zowel je hart stelen als sneller doen slaan van angst. De Gremlin-diertjes bleven ook lang na 1984 erg populair.

3. 'Indiana Jones And The Temple of Doom'
Het is de tweede film over Indiana Jones, de archeoloog gespeeld door Harrison Ford, die exact dertig jaar geleden in de bioscoop te zien was. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg, George Lucas schreef het verhaal. Dankzij die tandem kon de prent niet anders dan een groot succes worden.

4. 'The Karate Kid'
Wellicht geen kind in de jaren 80 (en wellicht ook 90) die 'The Karate Kid' niet gezien heeft en de bijhorende bewegingen niet voor de spiegel oefende.

5. 'Star Trek III'
Ook de Trekkies trokken in 1984 massaal naar de bioscoop. Het derde deel van de beroemde reeks, 'Star Trek III: The Search for Spock', draaide toen in de filmzalen.

6. 'Police Academy'
Ook deze film staat wellicht in het collectief geheugen gegrift. Van flierenfluiter Carey Mahoney tot Larvell Jones, die feilloos geluiden kon imiteren. 'Police Academy' zou de eerste film in een reeks van zeven worden, met erna ook nog een televisie- en tekenfilmserie.

Lees meer