7 Tom Cruise speelde de held Maverick in ‘Top Gun’
Matthias Wille Tom Cruise speelde de held Maverick in ‘Top Gun’

Het is ‘Top Gun Day’: wat gebeurde er met je favoriete personages?

In 1986 maakte de wereld kennis met de stoere piloten uit ‘Top Gun’. De film werd zo’n succes, dat er zelfs een jaarlijkse ‘Top Gun Day’ georganiseerd wordt. Vieren is eenvoudig: gebruik zoveel mogelijk quotes uit de film, zet je aviator-zonnebril op en doe alsof je een piloot bent. Benieuwd of je favoriete acteurs uit de film nog elk jaar meevieren? Je leest hieronder hoe het hen na ‘Top Gun’ vergaan is. 

Tom Cruise - Maverick

7 Tom Cruise
Brent N. Clarke/Invision/AP Tom Cruise

Tom Cruise nog eens voorstellen, hoeft naar alle waarschijnlijkheid niet meer. De 56-jarige acteur bouwde de meest succesvolle carrière uit van alle ‘Top Gun’-acteurs en dat heeft hij te danken aan een slimme combinatie van serieuzere films en rasechte kaskrakers. Zo speelde hij mee in ‘Rain Man’, ‘Jerry Maguire’ en ‘Interview with the Vampire’, maar ook in de ‘Mission:Impossible’-filmreeks. Het leverde hem drie Oscar-nominaties en drie Golden Globes op. 

In 2001 scheidde hij van zijn eerste vrouw Nicole Kidman, in 2012 liep ook zijn tweede huwelijk met Katie Holmes op de klippen. Sindsdien wijdt de acteur zijn privéleven voornamelijk aan zijn geloof: in de Scientology-kerk. Stilzitten kan Cruise in ieder geval niet: voor de komende jaren staan er nog twee ‘Mission: Impossible’-films op de planning, naast de tweede ‘Top Gun’-film, en de films ‘Live Die Repeat and Repeat’ en ‘Luna Park’. 

Kelly McGillis - Charlie

7 Kelly McGillis in 2014
Getty Images Kelly McGillis in 2014

Kelly McGillis (61) werd in een klap wereldberoemd als de vrouw waarmee Tom Cruise tussen de lakens mocht duiken in ‘Top Gun’. Dat ze daarvoor bijna voortdurend gebukt moest staan omdat ze een stuk groter was dan Cruise, nam ze maar voor lief. Na ‘Top Gun’ richtte ze zich vooral op het theater, al maakte ze af en toe nog wel een uitstapje naar Hollywood voor films als ‘The Accused’ en ‘The Babe’. 

Ze was twee keer getrouwd, maar uitte zich in 2009 als lesbisch. Haar derde huwelijk, met Melanie Leis, eindigde ook in een scheiding. Tegenwoordig houdt ze zich maar in heel beperkte mate meer met acteren bezig, en focust ze zich voornamelijk op het geven van acteerlessen en het werk in een drugsrehabilitatiecentrum.

Val Kilmer - Iceman

7 Val Kilmer
AP Val Kilmer

Val Kilmer (59) speelde in ‘Top Gun’ de arrogante piloot Iceman, de rivaal van Cruise’s Maverick. Hij brak echter finaal door met zijn vertolking van Jim Morrison in de biopic ‘The Doors’ uit 1991. Hij speelde ook nog Elvis Presley in ‘True Romance’ en Doc Holliday in ‘Tombstone’. In 2005 kroop hij in het iconische kostuum van Batman in ‘Batman Forever’, al werd dat geen onverdeeld succes. 

De laatste jaren komt Kilmer - die wel nog steeds blijft acteren - voornamelijk in het nieuws met gezondheidsproblemen. In 2015 werd hij naar het ziekenhuis gebracht met wat naar verluidt een keeltumor zou zijn, maar hij bleef die geruchten hardnekkig ontkennen terwijl hij zijn nek met een sjaal bedekte. Later gaf hij tijdens een Q&A op de website reddit wel toe dat hij “aan het genezen was van kanker” en sprak hij over de kracht van zijn geloof. 

Anthony Edwards - Goose

7 Anthony Edwards in 2015
photo_news Anthony Edwards in 2015

In ‘Top Gun’ speelde Anthony Edwards (56) Goose, de beste vriend en partner in crime van Maverick. Bij het grote publiek werd Edwards vooral bekend als dokter Mark Greene in de ziekenhuisserie ‘ER’. De acteur werd vier keer genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol als Greene, maar kon de prijs maar een keer verzilveren, in 1998. Tegenwoordig heeft hij een terugkerende rol in de serie ‘Designated Survivor’. 

In 2017 schreef Edwards, die een zoon en drie dochters heeft met ex-vrouw Jeanine Lobell, een essay waarin hij vertelde hoe hij jarenlang seksueel misbruikt werd door producent Gary Goddard toen ze twaalf jaar oud waren. De acteurs zit ook in de raad van bestuur van 1in6, een organisatie die mannen die seksueel misbruikt zijn wil helpen om gezonder en gelukkiger te leven.

Meg Ryan - Carole

7 Meg Ryan
EPA Meg Ryan

Ook Meg Ryan (57) slaagde erin om een succesvolle carrière uit te bouwen na ‘Top Gun’, al werd het de laatste jaren een stuk rustiger rond de blonde actrice. In de jaren negentig was Ryan in ieder geval razend populair. Ze werd zelfs ‘Koningin van de romcoms’ genoemd. Voor ‘When Harry Met Sally’ werd ze genomineerd voor een Golden Globe, en ze maakte verder ook het mooie weer in onder andere ‘Sleepless in Seattle’ en ‘You’ve Got Mail’. 

In 1987 ontmoette ze Dennis Quaid op de set van ‘Innerspace’ en het koppel trouwde vier jaar later, in 1991. Twee jaar later was het sprookje echter voorbij. Ryan bleef echter niet bij de pakken zitten en adopteerde een dochtertje uit China. Sinds vorig jaar is ze verloofd met John Mellencamp. Momenteel werkt ze aan de tv-serie ‘Picture Paris’. 

Tim Robbins - Merlin

7 Tim Robbins
EPA Tim Robbins

De 60-jarige Tim Robbins mocht Merlin spelen in ‘Top Gun’, de nieuwe partner van Maverick na het overlijden van Goose. Twee jaar na de succesfilm speelde hij samen met Susan Sarandon in ‘Bull Durham’. De twee werden verliefd en begonnen een relatie. In 2009 liep het echter fout en ging het koppel dan toch uit elkaar. Ze hebben twee kinderen: Jack (20) en Miles (17). 

Met Robbins’ carrière liep het echter wél goed. Zo speelde hij mee in ‘The Shawshank Redemption’ -die nog altijd bekeken wordt als een van de beste films ooit - en won hij in 2004 een Oscar voor ‘beste mannelijke bijrol’ voor ‘Mystic River’. De acteur blijft nog steeds werken. Zo heeft hij een rol in de tv-reeks ‘Castle Rock’, en staan er nog drie andere projecten op de stapel. 

Nog meer ‘Top Gun’? Momenteel zijn de opnames aan de gang van ‘Top Gun: Maverick’, het vervolg op de film die in 2020 zou moeten verschijnen. Tom Cruise en Val Kilmer zijn opnieuw van de partij.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Thomas Van Der Linden

    Blijft altijd leuk om deze film terug te zien. Goed verhaal, muziek en acteurs.

  • Herman Thys

    De film is gewoon maar de muziek is zo schitterend dat het geheel top is.

Lees meer