Jeremy Renner en Chris Hemsworth met onze vrouw in Hollywood, Kristien Gijbels.
HLN Jeremy Renner en Chris Hemsworth met onze vrouw in Hollywood, Kristien Gijbels.

INTERVIEW. Chris Hemsworth en Jeremy Renner over ‘Avengers: Endgame’: “Ik voelde me belachelijk toen ik mijn kostuum voor de eerste keer aanhad”

Terwijl de gebroeders Russo nog keihard aan het werk zijn om de montage van ‘Avengers: Endgame’ op tijd af te krijgen, zijn de hoofdrolspelers al volop bezig aan de perstour. Gelukkig zien Chris Hemsworth (35) en Jeremy Renner (48) het één week voor de wereldpremière allemaal goedkomen: “Het is ongezien hoe goed geolied en ongedwongen de regisseurs te werk gaan.”

‘Avengers: Endgame’ wordt de allerlaatste installatie in het ‘Avengers’-verhaal waar Marvel al meer dan twintig jaar aan werkt. Na 21 films zullen fans eind deze maand eindelijk te weten komen hoe het allemaal afloopt. En of het nu aftellen geblazen is, want zowel de regisseurs als de acteurs weigeren om ook maar iets vrij te geven over het verhaal. “Want het laatste wat we willen is dat er details of spoilers zouden uitlekken”, aldus Joe en Anthony Russo. Al dat geheimzinnig gedoe is natuurlijk niet nieuw in Hollywood, en Marvel neemt zulke lekken dan ook bijzonder serieus. Zo serieus dat al hun acteurs contracten moesten ondertekenen waarin ze plechtig beloven om geen enkel detail over de verhaallijn prijs te geven. De filmstudio ging zelfs nog een stapje verder door nieuwsgierige fans op het verkeerde been te zetten door meerdere eindes te filmen. De ‘Hulk’-acteur Mark Ruffalo beweerde tijdens een interview met E! News onlangs dat hij wel vijf (!) verschillende eindes moest inblikken voor ‘Avengers: Endgame’.

Thor & Hawkeye

De Australische acteur Chris Hemsworth kruipt al sinds 2011 in de huid van Thor en heeft maar liefst zeven Marvel-films op zijn palmares staan: ‘Thor’, ‘Thor: The Dark World’, ‘Thor: Ragnarok’, ‘The Avengers’, ‘Avengers: Infinity War’, ‘Avengers: Age Of Ultron’ en ‘Avengers: Endgame’. Zijn tegenspeler Jeremy Renner speelde Hawkeye in ‘The Avengers’, ‘Avengers: Age Of Ultron’, ‘Captain America: Civil War’ en ‘Avengers: Endgame’. Het duo was al een paar jaar aan de franchise verbonden toen de gebroeders Russo in 2014 de regie voor hun rekening mochten nemen. Renner zegt tijdens ons interview in Los Angeles dat hij meteen onder de indruk was van het duo: “Joe en Anthony zijn niet alleen heel gemakkelijke en intelligente mensen, maar ze zijn ook ontzettend fijne regisseurs om mee samen te werken. Ze staan altijd open voor feedback of voorstellen, en dat is voor een acteur altijd een heel groot ‘cadeau’. Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn, en zijn honderd procent voorbereid wanneer ze op de set aankomen. We mochten vaak experimenteren en ons eigen ding doen – ook al waren onze voorstellen niet altijd even geweldig. Het is heerlijk om regisseurs te hebben die je zoveel vrijheid geven om met bepaalde scènes te experimenteren. Daar heb ik echt heel hard van genoten.”

Ook Hemsworth heeft niets dan mooie worden voor de broers: “Er zijn maar heel weinig regisseurs die zoveel talent hebben als de gebroeders Russo. Op een gigantische set als de ‘Avengers’ kan het er heel snel en heel gemakkelijk chaotisch en stresserend aan toe gaan, maar dat was bij Joe en Anthony helemaal niet het geval. Het is ongezien hoe goed geolied en ongedwongen zij te werk gaan: alsof ze aan de tiende aflevering van het dertigste seizoen van een soap bezig waren. Ze hebben ons werk een stuk gemakkelijker gemaakt en daar ben ik hen bijzonder dankbaar voor.”

Oncomfortabel

Maar waar Hemsworth nét iets minder blij mee was, was zijn Thor-kostuum dat niet altijd even comfortabel zat: “Ik kon er amper mee naar het toilet gaan en het was verschrikkelijk heet om er de hele dag in rond te rennen, vooral omdat de opnames tijdens een bloedhete zomer in Atlanta werden ingeblikt. Het duurde elke ochtend een dik kwartier om het harnas aan te doen, en dan was het nog eens een heel gedoe om alle stukjes aan elkaar te krijgen. Het ziet er allemaal wel erg indrukwekkend en cool uit, maar het was verre van prettig.”

Toch moet de acteur toegeven dat hij zich op de eerste draaidag van ‘Thor’, zo’n negen jaar geleden, allesbehalve cool voelde: “Ik herinner me nog goed hoe belachelijk ik me voelde toen ik mijn kostuum voor de eerste keer aanhad. Het was alsof ik een idioot Halloween-kostuum had uitgekozen, maar dat gevoel verdween onmiddellijk toen ik mezelf voor de eerste keer in de cinema zag. Op het scherm ziet het er allemaal gelukkig wél heel goed uit, terwijl het er op de set vooral heel dwaas uitzag. (lacht)

Fitter dan ooit

Negen jaar mag dan wel een eeuwigheid zijn in Hollywood, toch vindt Hemsworth niet dat hij te oud aan het worden is om nog zoveel actiestunts te doen: “Ik voel me eerlijk gezegd fitter dan ooit, want ik heb eindelijk alle gevechtstechnieken helemaal onder de knie. Hoe vaker je ze doet, hoe eenvoudiger ze worden. Alles komt nu een stuk ‘natuurlijker’. Renner, die er dit jaar 48 werd, is het helemaal eens met zijn collega: “Ik brak beide armen tijdens de opnames van de set, maar dat was gewoon een kwestie van pech hebben. Ik ben nog steeds aan het herstellen, maar ik voel me zeker nog niet te oud om dit soort films te doen.” Wat helpt is dat ze de moeilijkere stunts voor veiligheidsredenen aan de stuntmannen overlaten: “Die levensgevaarlijke stunts liet ik altijd met véél plezier aan mijn stuntman over”, lacht Hemsworth. “De professionals namen de enge dingen voor hun rekening, maar ik kan je verzekeren dat ook wij op het einde van de dag behoorlijk bekaf waren van alle stunts. Ik ben meer dan eens met blauwe plekken thuisgekomen.” (lacht)

Onvergetelijk

Nu de laatste ‘Avengers’-film volgende week in première gaat, blikt Renner terug op de onvergetelijke ervaringen die hij op de set meemaakte. Wat hem vooral het meeste zal bijblijven zijn alle mensen die jarenlang hun hart en ziel in de franchise staken: “Het is ongelooflijk als je weet hoeveel mensen zowel voor als achter de schermen aan deze films hebben meegewerkt. Je hebt er een heel dorp voor nodig om zo’n succesvolle franchise in elkaar te zetten. Ik weet nog goed toen ik ‘The Avengers’ voor de eerste keer op het scherm zag en dacht: ‘Wacht, zit ík in deze film?!’ De visuele effecten maken een groot onderdeel uit van de film, en daar sta je tijdens de opnames niet echt altijd bij stil. Het eindresultaat was dan ook verbluffend. Ik ben fan van het eerste uur en ik kan soms nog amper geloven dat ik deel mocht uitmaken van zo’n belangrijke reeks. Fan zijn van iets waar je zélf in zit, is iets dat raar is en waar ik wellicht nooit echt aan zal kunnen wennen. (lacht)

‘Avengers: Endgame’ draait vanaf 24 april in de Belgische bioscoopzalen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Spruyt

    Het Avengersverhaal war Marvel al meer dan 20 jaar aan werkt? Marvel Studios is gestart in 2005 met het uitwerken van het concept van het shared universe. Eerste films kwamen uit in 2008, naar mijn mening kunnen we nog maar spreken over (2019-2005=) 14 jaar en geen 20 jaar. Tenzij je natuurlijk naar het Palmares van KEvin Feige kijkt, de drijvende kracht achter MArvel Studios en Producer,die zijn voetstappen zette bij de eerste X-Men(gerealiseerd door Fox, niet Marvel) in 2000, nog geen 20j

Lees meer