3 Met een loodzwaar ruimtepak aan is astronaut Gosling op weg naar de raket die hem naar de maan zal brengen.
AP Met een loodzwaar ruimtepak aan is astronaut Gosling op weg naar de raket die hem naar de maan zal brengen.

Exclusief voor abonnees

INTERVIEW. Ryan Gosling speelt Neil Armstrong in ‘First Man’: "Veruit mijn moeilijkste film tot nu toe"

Alsof je zelf een voet op de maan zet: zo voelt het wanneer 'La La Land'-regisseur Damien Chazelle 'First Man' op je afvuurt. In zijn nieuwste film - nu al Oscarfavoriet - kruipt Ryan Gosling (37) in de huid van astronaut Neil Armstrong, die in 1969 de eerste man op de maan was. Al waren de opnames bepaald geen pretje. "Dit is veruit de moeilijkste film die ik ooit heb gemaakt."

Onze afspraak met Ryan Gosling gaat voor één keer niet door in een poepchic hotel in Beverly Hills of New York, maar wel in Florida, recht tegenover het imposante lanceerplatform van het Kennedy Space Center. Geen toeval, natuurlijk. Hier werd één van de belangrijkste scènes van 'First Man' ingeblikt: de lancering van de Saturnus V-raket die in de nacht van 20 op 21 juli 1969 geschiedenis zou schrijven.

Het is zo heet op de vliegbasis Cape Canaveral dat de cameraploeg voor één keer in korte broek naar het werk mag. De temperatuur gaat 's morgens vroeg al vlot over de 35 graden, maar Gosling lijkt minder last te hebben van de hitte. De acteur valt op wanneer hij in een golfkarretje naar zijn 'perstent' wordt gebracht: niet omdat hij tussen twee imposante bodyguards gesandwicht zit, maar omdat hij in een donker T-shirt, bruine laarzen en dikke jeansjas met het NASA-logo komt aandraven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Veel gepiekerd

Het is niet de eerste keer dat we hem spreken over 'First Man'. Begin dit jaar waren we er zelf bij toen Gosling in Atlanta aan het filmen was. Wat ons meteen opviel, is dat in geen enkele scène een 'green screen' werd gebruikt. Regisseur Chazelle vond het belangrijk dat zijn acteurs het gevoel hadden dat ze 'echt' in de ruimte zaten, en dus liet hij in de studio een gigantisch ledscherm ophangen. Zo konden Gosling en zijn tegenspeler Corey Stoll - die astronaut Buzz Aldrin vertolkt - de maan vanuit hun Apollocapsule steeds dichterbij zien komen. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • werner Van der Kelen

    spijtig dat de kostuums op niks trekken, die astronauten pakken zijn pressies werkkledij voor aan de band te werken

  • Dave Janssens

    Trouwens een heel groot deel van de Apollo 13 mission log kan je terugvinden en beluisteren/bekijken op youtube via search 'Apollo 13 Full Mission Series'. Alles samen goed voor zo'n 50 uur 'luisterplezier'^^. Met de film First Man verwacht je best ook geen Hollywood mambo jambo. Maar indien je gefascineerd bent door wat die mensen presteerden, zeker wel de moeite.

Lees meer