2
20th Century Fox

James Cameron is deze Titanic-theorie helemaal zat

Misschien verbreekt La La Land straks wel het record van het grootste aantal Oscars ooit (11), maar tot dat punt blijft Titanic een van de meest gelauwerde (en lucratieve) films ter wereld. Voer voor eeuwige discussies en theorieën, en eentje daarvan is regisseur James Cameron alvast helemaal zat.

Geen oog dat droog blijft (of toch niet veel) als Jack na uren vechten tegen het stijgende water zijn plaats op de drijvende deur afstaat aan Rose, om daarna weg te glijden richting zeebodem. De film is dit jaar twintig jaar oud, maar fans hebben zich nog altijd niet neergelegd bij de manier waarop het personage van DiCaprio aan zijn einde komt.

Een van de hardnekkigste theorieën: Jack had helemaal niet moeten sterven, want hij had best naast Rose op de deur gepast zonder dat het stuk hout zou zinken. De hypothese werd ondersteund door de MythBusters, die er in 2012 hun hoofd over braken. Als Rose haar reddingsvest onder de deur had gebonden, zou het vlot stabiliseren en konden de twee netjes blijven drijven.

2 James Cameron.
AFP James Cameron.


James Cameron is echter niet van plan om een remake van zijn meesterwerk te maken en het einde te herschrijven. Tijdens een recent interview met Daily Beast reageerde hij erg gepikeerd toen de journalist de theorie nog eens bovenhaalde. "Het script zei: 'Jack gaat van de plank af en geeft zijn plaats aan Rose zodat ze kan overleven'. Zo simpel is het".

En de werkwijze van de Mythbusters helpt Cameron ook aan een snel einde. "Stel je eens voor dat je in ijskoud water ligt en je brein onderkoeld raakt. Dan moet je je eigen zwemvest uittrekken én die van Rose, om vervolgens onder de deur door te zwemmen. En dan moet je nog een manier uitdokteren om ze vast te maken. Dat duurt pakweg zo'n vijf à tien minuten? Jack zou dat nooit overleefd hebben. De Mythbusters zijn toffe kerels, maar ze verkopen ook grote onzin." We zullen het dus helaas met de huidige versie moeten doen. Don't ever let go, Rose!

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer