Daniel Radcliffe als Harry Potter
Warner Bros Daniel Radcliffe als Harry Potter

Jammer voor de Schotten: Harry Potter niet in Edinburgh maar in Londen 'geboren'

Tovenaarsleerling Harry Potter blijkt niet geboren in het Schotse Edinburgh, zoals steeds werd gedacht, maar in Londen. Schrijfster J.K. Rowling onthulde tot grote verrassing haar fans dat het wereldberoemde personage voor het eerst in de Britse hoofdstad op papier verscheen.

Tot nu werd altijd aangenomen dat Rowling (54) begon te schrijven aan het eerste Potter-boek aan een tafeltje in een pub in Edinburgh. The Elephant House in de Schotse hoofdstad noemt zich dan ook al heel lang met veel trots de 'geboorteplaats van Harry Potter'.

Maar Rowling maakt nu een einde aan dat verhaal. Ze verspreidde via Twitter een foto van een flat in de wijk Clapham in het zuiden van Londen met als bijschrift: "Dit is de echte geboorteplaats van Harry Potter". De schrijfster heeft in de Schotse pub wel aan haar boeken gewerkt. "Ik was al verschillende jaren aan Potter aan het schrijven voordat ik een voet in dit café zette, dus het is niet zijn geboorteplek. Maar ik heb er wel geschreven, dus ik laat het zo", aldus Rowling.

De schrijfster zette nog een aantal andere dingen recht. Blijkbaar wordt er tijdens een van de Potter-tours door Edinburgh stilgestaan bij de parkeermeter die Rowling gebruikt zou hebben tijdens het schrijven van het laatste boek. “Maar ik kan helemaal niet met de auto rijden”, klinkt het.

In de ‘Harry Potter’-reeks zijn zeven boeken verschenen, waarvan de eerste, ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’, in 1997 in Groot-Brittannië werd uitgegeven. Alle boeken zijn verfilmd.

Lees meer