4 Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo en Colin Firth met de Oscars die ze in 2011 wonnen. Firth vergat zijn beeldje later in de toiletten.
REUTERS Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo en Colin Firth met de Oscars die ze in 2011 wonnen. Firth vergat zijn beeldje later in de toiletten.

Op het toilet, in het kippenhok of verloren: waar blijven sterren met hun Oscars?

Je zou denken dat acteurs en actrices die een felbegeerde Academy Award in de wacht slepen het beeldje zorgvuldig bewaren, maar niets is minder waar.

Op het toilet

Een van de populairste plekken om een Oscar te zetten, is blijkbaar in het toilet. Emma Thompson, die twee Oscars kreeg voor 'Howards End' en 'Sense and Sensibility', vindt dat de beeldjes op geen enkele andere plaats passen. "Het zijn grote, gouden, blinkende dingen", klinkt het. "Je moet ook wat gevoel voor humor hebben over die dingen. Daarom staan ze in het toilet."

Onder meer ook Susan Sarandon, Lionel Richie, Kate Winslet, Juliette Binoche en Sean Connery gaven hun Oscar een plekje in het kleinste kamertje. "Iedereen wil het vastnemen en voelen hoe zwaar het is. Ik heb het in het toilet gezet om mensen de 'Waar is je Oscar?'-vraag te besparen", grapte Winslet over haar keuze.

Jodie Foster bewaarde haar Oscars voor Beste Actrice 'The Accused' en 'The Silence of the Lambs' aanvankelijk in haar toilet "omdat ze goed bij de kranen passen". Later verhuisde ze de beeldjes toch maar naar een trofeeënkast in haar bureau omdat ze begonnen te roesten.

4 Kate Winslet.
GETTY Kate Winslet.

In een (koel)kast

Niet iedereen loopt te koop met zijn of haar Oscar. Heel wat sterren voelen zich niet lekker bij het uitstallen van het gouden beeldje en bewaren het liever uit het zicht.

Bij Gwyneth Paltrow vloeiden er heel wat tranen toen ze in 1999 de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in 'Shakespeare In Love' in ontvangst mocht nemen. Maar erg warme gevoelens koestert ze niet voor haar Academy Award, zo blijkt. "Ik bewaar het achteraan in de boekenkast in mijn slaapkamer", vertelde ze in 2005 aan Contact Music. "The thing freaks me out", aldus Paltrow. "In de weken nadat ik het gewonnen had, bewaarde ik het in de berging. Om een of andere reden voel ik me er gewoon niet goed bij. Ik voel me een beetje beschaamd en het brengt vreemde, traumatische gevoelens naar boven. Ik associeer het met een zware periode uit mijn leven."

Zangeres Cher won in 1988 de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in 'Moonstruck'. Ze bewaart haar Oscar nu in een kast, maar het beeldje stond wel een tijdje bij haar voordeur.

Anna Paquin, nu vooral bekend als Sookie uit de vampierenreeks 'True Blood', won in 1994 als 12-jarige de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor 'The Piano'. Als kind maakte het beeldje heel wat indruk op haar, maar tegenwoordig ligt de Oscar in de sokkenla. "Ik bewaar hem in de sokkenla van mijn kleerkast thuis, anders zouden mijn vrienden zich vreemd voelen."

De vrienden van Timothy Hutton kunnen zijn Oscar dan weer tegenkomen als ze de ijskast opentrekken. Hutton won in 1981 de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol won voor zijn rol in 'Ordinary People'. Toen hij enkele jaren geleden een feestje gaf, zette zijn zus de Oscar in de ijskast zodat de gasten hem zouden tegenkomen in hun zoektocht naar drank. Naar verluidt staat de Oscar daar nog steeds.

4 Gwyneth Paltrow in tranen tijdens de Oscaruitreiking in 1999.
AP Gwyneth Paltrow in tranen tijdens de Oscaruitreiking in 1999.

In het kippenhok

De gekste plek om een Oscar te stockeren, is ongetwijfeld het kippenhok. Russell Crowe is ervan overtuigd dat zijn Oscar voor Beste Acteur in 'Gladiator' de kippen op zijn ranch in Australië grotere eieren doet leggen.

Ook Goldie Hawn vindt dat zo'n Oscar een heilzame werking heeft. Zij bewaart haar beeldje in haar 'Indiakamer', waar ze graag mediteert.

Bij de ouders

Er zijn ook heel wat ouders van sterren die de Oscar van hun kroost hebben gekregen. Zo gaf Angelina Jolie haar award voor haar rol in 'Girl, Interrupted' aan haar inmiddels overleden moeder. Bij de ouders van Nicole Kidman prijkt haar Oscar voor 'The Hours' op de schoorsteenmantel, terwijl de award van Jennifer Lawrence voor 'Silver Linings Playbook' op de piano in haar ouderlijke huis in Kentucky staat.

4 Jennifer Lawrence.
GETTY Jennifer Lawrence.

Verloren

En dan zijn er nog een heleboel sterren die hun Oscar hebben weggegeven of gewoon kwijt zijn. Onder de sloddervossen zijn Marlon Brando en Jeff Bridges, maar ook Matt Damon is zijn Oscar kwijt. Zijn award verdween spoorloos toen zijn appartement onder water kwam te staan nadat de brandblusinstallatie was afgegaan toen hij niet thuis was.

Colin Firth had zijn Oscar in 2011 nog maar net ontvangen, of hij was hem al kwijt. Firth liet het beeldje tijdens een Oscarfeestje in de toiletten staan. Gelukkig was er een attente bediende die Firth achterna holde en hem zijn Oscar teruggaf.

Hattie McDaniel, de eerste Afro-Amerikaanse actrice die in 1940 een Oscar won voor haar bijrol in 'Gone with the Wind', gaf haar Oscar aan de Howard University in Washington. Het beeldje verdween in de jaren 60 spoorloos. Er doen geruchten de ronde dat baldadige studenten de Oscar stalen en in de rivier gooiden.

Ook Bing Crosby gaf zijn Oscar uit 1945 aan een universiteit. In 1972 werd het beeldje echter gestolen. In de plaats liet de dief een Mickey Mousefiguurtje achter. Een week later werd de Oscar teruggevonden in de kapel van de universiteit.

In het Anne Frank Huis in Amsterdam is de Oscar van Shelley Winters te bewonderen. Zij kreeg het felbegeerde beeldje in 1960 voor haar bijrol in 'The Diary of Anne Frank', maar schonk het aan het museum.

Ook Jamie Foxx is een echte altruïst. Hij gaf zijn Oscar voor 'Ray' aan zijn manager. Nick Park, de man achter 'Wallace and Gromit' bewaart zijn twee Oscars in de kantine van zijn bedrijf Aardman Animations. "Die Oscars zijn voor iedereen, niet alleen voor mij."

Lees meer