2 Jodi Benson is de originele stem van de kleine zeemeermin, maar ze is evengoed fan van Halle Bailey, zo liet ze verstaan.
YouTube/Instagram Jodi Benson is de originele stem van de kleine zeemeermin, maar ze is evengoed fan van Halle Bailey, zo liet ze verstaan.

Originele Ariël verdedigt casting van gekleurde actrice: "Het is de ziel die telt, niet het uiterlijk”

Toen vorige week bekendgemaakt werd dat Halle Bailey de rol van Ariël zou spelen in de remake van ‘The Little Mermaid’, riep dat gemengde reacties op. Sommige mensen vinden het niet kunnen dat de roodharige, blanke zeemeermin uit de tekenfilm nu plots een zwartharig meisje met een donkere huidskleur is. Jodi Benson (57), die in 1989 de stem van Ariel verzorgde, is wél fan en spreekt zich uit tegen de kritiek. 

“Ik denk dat de ziel van het personage is wat er écht toe doet”, vertelt Jodi Benson op de Supercon-conventie in Florida. “Wat je bijdraagt aan een personage wat betreft hun ziel en hun hart, dat is wat echt telt. En het uiterlijk .... Laten we eerlijk zijn, ik ben écht, écht oud ... Dus wanneer ik nu ‘Part of Your World’ zing, en je me beoordeelt op hoe ik er aan de buitenkant uitzie, dan kan dat veranderen hoe je het lied interpreteert. Maar als je je ogen sluit, hoor je nog steeds de ziel van Ariël.”

2 De casting van Halle Bailey als Ariël kon op kritiek rekenen
Evan Agostini/Invision/AP De casting van Halle Bailey als Ariël kon op kritiek rekenen

Ze vervolgt: “We moeten verhalenvertellers zijn. Het maakt niet uit hoe we er aan de buitenkant uitzien, wat ons ras is, ons volk, de kleur van onze huid, ons dialect, of ik nu groot of dun ben, of ik over- of ondergewicht heb, welke kleur mijn haar ook heeft: we moeten het verhaal vertellen.” Haar woorden worden op luid applaus onthaald. Ze vervolgt: “En dat is wat we willen doen, we willen aansluiting vinden met het publiek. Ik weet dat Disney een groot hart voor het vertellen van verhalen heeft, dat is echt wat ze proberen te doen. Ze willen met ons allemaal in het publiek communiceren, zodat we opnieuw verliefd kunnen worden op de film.”

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Audrey Benneth

    Zo wordt gans de film uit context getrokken. Ariel is een blanke met rost haar.Je kan dit nu plots niet door een zwarte laten vertolken. Dan hadden ze dat bij de start van Ariel moeten beslissen.Mulan of Pocahontas kun je bijvoorbeeld ook niet met een blanke gaan vertolken.Het verhaal gaat gans verloren met niet passende personages, hoe knap ze ook mogen zijn, of hoe goed ze ook mogen zingen.

  • Jan Ooms

    Mocht Ariels haarkleur of huidskleur een rol spelen in het verhaal (zoals dat in een film over Martin Luther King of Nelson Mandela wel degelijk zou zijn.) zou ik zeggen dat deze zoals het originele zou moeten blijven. Maar zoals iedereen die de tekenfilm heeft gezien u kan zeggen, noch haar huidskleur, noch haar haarkleur heeft enig effect of nut in het verhaal. Een tweede reden om Halle Bailey als Ariël te casten is dat ze prachtig kan zingen.

Lees meer