Veerle Baetens
AFP Veerle Baetens

Oscar lonkt voor kortfilm met Veerle Baetens in hoofdrol: “En we hebben niet eens promo gevoerd…”

Zes jaar nadat ‘The Broken Circle Breakdown’ een Oscarnominatie in de wacht sleepte, mag Veerle Baetens (41) opnieuw richting Hollywood. De Belgische film ‘Une Soeur’, waarin ze de hoofdrol speelt, is genomineerd voor een Oscar in de categorie voor Beste Kortfilm. “En dat zonder enige vorm van promo. Superblij zijn we”, reageert de actrice. “De film valt heel hard op, vooral door het #MeToo-thema.”

Amper zestien minuten duurt ‘Une Soeur’, ‘A Sister’ op z’n Engels. Meer genoeg om indruk te maken in Hollywood. De psychologische thriller, geschreven en geregisseerd door de Brusselse Delphine Girard, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over twee vrouwen. Veerle Baetens, die voor deze film haar beste Frans moest bovenhalen - iets dat de actrice al vaker moest doen - is daar eentje van. Als werknemer van een hulpcentrale krijgt ze een vrouw aan de lijn die aangevallen werd en vastgehouden wordt in de wagen van een man die haar bedreigt. In een vlucht naar hulp doet de vrouw alsof ze met haar zus belt. ‘Une Soeur’ is een productie van Versus Production, in samenwerking met de RTBF, waarin ook Selma Alaoui en Guillaume Duhesme meespelen. De film won vorig jaar al verschillende prijzen, waaronder die voor Beste Film op het Festival Spasm in Canada en die van Grand Prize voor de regie op het Rhode Island International Film Festival. En nu lonkt dé hoofdprijs: een Oscar in de categorie van ‘Live Action Short Film’. 

“We zijn ongelofelijk blij”, reageert Baetens. “Vooral omdat we niet eens promo gevoerd hebben vooraf. Het verhaal heeft op zich gesproken. Het is dan ook gewoon een hele goeie film die bijzonder goed gemaakt is. Het thema past volledig binnen #MeToo dat brandend actueel is in Hollywood. Dat vergroot onze kansen misschien wel om effectief een Oscar te winnen. Al zou het jammer zijn moest hij om die reden winnen”, aldus de actrice. Veerle is vooral blij voor de regisseuse van de prent. “Delphine Girard is een groot talent. Ze is iemand die haar tijd neemt en daar heeft ze groot gelijk in. Hopelijk leert Vlaanderen haar nu ook kennen. Deze nominatie gaat sowieso veel deuren voor haar openen.”

Voor Veerle betekent het een terugkeer naar Hollywood. In 2014 schitterde ze er al een eerste keer op de rode loper, toen ‘The Broken Circle Breakdown’ genomineerd was voor ‘Beste Niet-Engelstalige Film’ - dat was meteen de laatste keer dat ons land nog een nominatie in die categorie behaalde. Baetens en haar tegenspeler Johan Heldenbergh voerden samen met regisseur Felix Van Groeningen een hele promotour door de Verenigde Staten, maar uiteindelijk zonder positief resultaat. “Nu heb ik nog geen vliegticket richting Hollywood geboekt. Ik wacht nog eventjes af wat de rest van de crew en productie gaat doen. Uiteindelijk hebben we 20 procent kans om te winnen, want er doen vijf films mee, hé. De andere films waartegen we het opnemen, heb ik nog niet gezien. Ik heb dus geen flauw idee over wat die gaan en of ze goed zijn”, zegt ze. Vorig jaar stuurden we ‘Girl’ als inzending voor ‘Beste Niet-Engelstalige Film’, maar die kon zelfs geen nominatie verzilveren - een bewijs hoe straf deze nominatie is. “Als je ziet hoeveel kortfilms er ter wereld gemaakt worden en wij bij de beste 5 behoren: dat op zich is al fantastisch”, beseft ook Veerle.

Tweede Oscar voor België?

Une Soeur neemt het op tegen Brotherhood (Tunesië/Canada/Qatar/Zweden, Arabisch gesproken), Nefta Football Club (Frankrijk/Tunesië/Algerije, Arabisch gesproken), The Neighbors’ Window (Amerika) en Saria (Amerika, Spaans gesproken). Als deze Belgische inzending wint, zou het de tweede Oscar voor ons land betekenen. Enkel Nicole Van Goethem kan zeggen dat ze één van de felbegeerde beeldjes won met haar ‘Beste Korte Animatiefilm’ ‘Een Griekse Tragedie’ in 1986. Pianist Jef Neve heeft ‘een beetje Oscar’ in handen. Hij maakte samen met het Brussels Philharmonic en het Brussels Jazz Orchestra de soundtrack voor de Franse film ‘The Artist’, die vijf Oscars won in 2012.

Op zondag 9 februari worden de 92ste Oscars uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De grootste kanshebbers zijn ‘Joker’ met elf nominaties, ‘1917’, ‘The Irishman’ en ‘Once Upon A Time... In Hollywood’ met elk tien nominaties. Voor die laatste film kan Leonardo Dicaprio de Oscar voor ‘Beste Acteur’ in de wacht slepen. Scarlett Johansson is voor het eerst genomineerd en meteen twee keer. Zij komt in aanmerking voor ‘Beste Actrice’ in ‘Marriage Story’ en ‘Beste Actrice in een Bijrol’ voor ‘Jojo Rabbit’. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRANK WILLEMS

    Met of zonder Oscar , Veerle je bent en blijft een goede actrice .

  • bryan de ceuster

    Begint serieus oud te worden op korte tijd ons Veerle...

Lees meer