2 Britse auteur J.K. Rowling
AFP Britse auteur J.K. Rowling

J.K. Rowling en Salman Rushdie ondertekenen open brief tegen afrekencultuur

Goed 150 schrijvers en academici, onder wie Harry Potter-auteur J.K. Rowling (54) en schrijver van "De duivelsverzen" Salman Rushdie (73), keren zich woensdag in een open brief tegen wat zij zien als een afnemende tolerantie binnen het publieke debat. De breed gevoelde behoefte om af te rekenen met sociale ongelijkheid en rassenongelijkheid, dreigt volgens de ondertekenaars uit te lopen in een cultuur waarbinnen voldoen aan de norm belangrijker is dan een vrije uitwisseling van meningen en ideeën.

Ideologie

De ondertekenaars van de open brief vinden dat de cultuur van het "afrekenen" leidt tot minder tolerantie van standpunten die afwijken ten opzichte van "ideologische conformiteit", ofwel de norm. "De vrije uitwisseling van informatie en ideeën, het levensbloed van de liberale samenleving, wordt elke dag steeds meer afgeknepen", aldus de ondertekenaars, onder wie ook de Amerikaanse academicus Noam Chomsky en de Russische schaakgrootmeester Garri Kasparov.

De ondertekenaars juichen de recente protesten tegen racisme en voor meer gelijkheid toe, schrijven zij. Zij noemen de Amerikaanse president Donald Trump "een reëel gevaar voor de democratie" en vinden dat het verzet tegen Trump zichzelf niet moet ondermijnen door "dogma en dwang".

Controversiële uitspraak

Ondertekenaar J.K. Rowling was onlangs het middelpunt van controverse op sociale media nadat zij een bericht op Twitter had gezet dat door veel gebruikers van het platform als discriminerend naar transgenders werd gezien. Daarop kreeg Rowling ook kritiek van onder anderen Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson te verduren.

Buiten bescherming van de wet 

Salman Rushdie geldt als voorvechter van het vrije woord sinds hij vogelvrij werd verklaard door de Iraanse geestelijke Khomeini. Rushdie zou in De duivelsverzen de profeet Mohammed hebben beledigd, vonden veel fundamentalistische moslims.

2 Salman Rushdie, schrijver van De duivelsverzen
AFP Salman Rushdie, schrijver van De duivelsverzen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer