Shutterstock

7 x girlpower door de jaren heen

Vandaag kun je gelukkig worden wat je wil. Maar dat was niet altijd het geval. Jaren geleden werden meisjes maar in 1 rol gezien, dat van de huisvrouw.

Vele vrouwen samen zorgden ervoor dat meisjes gelijk behandeld worden als jongens. Er is al heel wat veranderd, maar nog niet overal. Een aantal sterke vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de wereld zijn:

Sarla Thakral (New Delhi, India, 1914 - 2008)

Toen ze amper zestien was trouwde Thakral in 1930 met een piloot. Dit veranderde haar leven voorgoed. Met de steun van haar schoonfamilie behaalde zij als eerste Indiase vrouw haar vliegbrevet.

Bobbi Gibb (Massachusetts, V.S., 1942)

Toen Gibb zich in 1966 inschreef voor de Boston Marathon, kreeg ze te horen dat vrouwen fysiek niet in staat waren om een hele marathon te lopen. Dat gaf haar alleen maar meer motivatie om mee te doen. Daarom verstopte ze zich in de kleren van haar broer in de bosjes en kwam tevoorschijn na het startsein. Ze finishte in 3 uur en 21 minuten en kreeg zo veel steun van anderen. 

Maud Stevens Wagner (Kansas, V.S., 1877 - 1961)

Ze groeide op in een circus. Als trapezeartiest ontmoette ze tattoo artiest Gus Wagner. In ruil voor een date gaf Wagner Maud een les in tatoeëren. Dat leidde tot een huwelijk, maar ook tot een carrière als de eerste vrouwelijke tattoo artieste.

Anna Lee Fisher (New York, V.S., 1949)

Fisher studeerde scheikunde en geneeskunde. Zij ging in 1984 als eerste moeder naar de ruimte met de STS-51-A. Ze was zo'n 192 uur in de ruimte. Daarna besloot ze thuis te blijven om voor haar kinderen te zorgen. Haar kinderen moeten haar wel een supercoole mama gevonden hebben, dat kan niet anders.

Vigdís Finnbogadóttir (Reykjavík, IJsland, 1930)

Finnbogadóttir werd in 1980 de eerste vrouwelijke president van IJsland. Zo was ze direct ook het eerste staatshoofd ooit in Europa. Haar presidentschap duurde zestien jaar. Als feministe kwam zij vaak op voor vrouwenrechten, met het motto: 'Never let the women down'.

Junko Tabei (Fukushima, Japan, 1939 - 2016)

Op 16 mei 1975 bereikte Tabei de top van de Mount Everest en werd ze de eerste vrouw ooit die de berg beklom. Op tienjarige leeftijd ontdekte zij de bergbeklimmingssport nadat ze met een leraar de 1917 meter hoge berg Nasu had beklommen. Ze werd de bekendste bergbeklimster die de zeven toppen (de hoogste bergen op elk continent) had bedwongen.

Juliana Morell (Barcelona, Spanje, 1594 - 1653)

De eerste vrouw die een universitair diploma behaalde was Juliana Morell. In 1608 studeerde zij af als rechtenstudente. Als jong meisje verloor zij haar moeder en werd ze opgevangen bij de nonnen. Gesteund door de nonnen begon zij aan haar studies.

Lees meer