Thinkstock

Rode Neuzen Dag focust op scholen om jongeren met mentale problemen sneller te helpen

Jongeren praten liever met hun leerkracht dan met een psycholoog.

Jongeren met mentale problemen praten daar liever over met hun leerkracht dan met een psycholoog. Uit onderzoek blijkt dan 1 op 2 leerkrachten wekelijks met leerlingen met mentale problemen te maken heeft. 

Onder andere sociale media zouden ervoor zorgen dat jongeren nu meer met mentale problemen kampen dan twintig jaar geleden. “Zelfs als je het geluk hebt op te groeien in een redelijk stabiel gezin, dan zijn er nog de sociale media. Je moet minder dapper zijn om iemand te pesten via sociale media. Bovendien gaat het pesten nu dag en nacht door, terwijl je vroeger na school toch tot de volgende ochtend verlost was van de pestkoppen. Sociale media zorgen er ook voor dat er héél veel prikkels op de kinderen en jongeren afkomen. Een grote groep heeft daar een gave voor, is weerbaar, maar 10% van de leerlingen is kwetsbaar. Dat betekent dat er in elke klas toch minstens twee of drie kwetsbare leerlingen zitten.”, verklaart kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. Hij was de afgelopen twee jaar juryvoorzitter van het Rode Neuzen Fonds en adviseert de organisatoren van de actie.

Rode Neuzen Dag focust zich dit jaar op scholen, om praten gemakkelijker te maken. Jongeren vinden de stap om met hun leerkracht te praten kleiner dan die om met een externe psycholoog te gaan praten. Toch vinden velen het nog steeds moeilijk om daadwerkelijk het gesprek aan te gaan. Rode Neuzen Dag wil die drempel verlagen. 

Heel Vlaanderen kan zijn steentje bijdragen aan de derde editie van Rode Neuzen Dag, die dit jaar valt op vrijdag 30 november 2018 . Scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders kunnen vanaf vandaag via rodeneuzendag.be ideeën insturen die scholen kunnen toepassen om hun leerlingen te helpen. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer