2 Katrien Van der Heyden
Johan Martens Katrien Van der Heyden

Exclusief voor abonnees

Katrien, mama van Anuna, is bezorgd om doodsbedreigingen: “Mijn dochter heeft intussen al een cursus zelfverdediging gevolgd”

“Toen Joke Schauvliege Anuna beschuldigde van een complot, dacht ik dat het leger of de politie zou binnenvallen om haar te arresteren.” Katrien Van der Heyden (50) is er trots op dat haar dochter van 17 ons aan het denken zet over de klimaatverandering, maar beseft inmiddels ook maar al te goed dat daar een hoge prijs tegenover staat.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het gesprek dat Joke Schauvliege vorige week in Dag Allemaal voerde met Geert Hoste, getuigde ze hoe haar ontslag als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw diepe wonden had geslagen binnen haar gezin. Maar ook het gezin van klimaatactiviste Anuna De Wever leed enorm onder die hetze. Want de klimaatmarsen van de 17-jarige Anuna, en haar oproep aan leerlingen om elke donderdag te spijbelen, oogsten niet alleen lof, maar ook heel wat kritiek. Wat er ook gebeurt, Anuna’s mama Katrien Van der Heyden, een sociologe gespecialiseerd in genderverschillen, staat honderd procent achter het engagement van haar dochter. “Ik heb altijd geweten dat Anuna veel in haar mars heeft”, aldus Katrien in Dag Allemaal. “Maar dat het hiertoe zou leiden, dat had ik nooit gedacht.”

Doel je nu op de negatieve commentaren en verdachtmakingen van Anuna?

Deels wel. De avond dat het bewuste filmpje waarin Joke Schauvliege het had over die complottheorieën opdook op sociale media, was één van de ergste uit mijn leven. Mijn 85-jarige moeder was bij ons komen eten, toen ik plots telefoon kreeg van een journalist. Of ik kon reageren op wat Schauvliege had gezegd? Ik dacht eerst dat het een grap was van vrienden. Kan je je dat voorstellen? Een minister in functie beschuldigde mijn minderjarige dochter van een complot, en het was zogezegd bevestigd door de staatsveiligheid. ‘Straks valt het leger of de politie hier binnen om mijn dochter te arresteren?’ was maar één van de gedachten die door mijn hoofd flitsten.

Was je echt in paniek?

Maar ja, natuurlijk. Nu kan ik ermee lachen, maar die avond was de hel. Vrienden uit Nederland belden zelfs om onderdak aan te bieden. ‘Laat alles achter en duik hier onder bij ons!’ zeiden ze. Gelukkig weerlegde de staatsveiligheid snel die leugen van Joke Schauvliege.

Mensen die hun nek uitsteken riskeren altijd een hoop bagger over zich heen te krijgen. Wat dacht je toen Anuna met het idee kwam om elke donderdag een klimaatmars te houden?

In de kerstvakantie maakte ze een filmpje om jongeren op te roepen te protesteren. Ik dacht ietwat naïef: ‘Ach, dat kan ze eventueel nog indienen als huiswerk.’ Maar haar oproep ging viraal. De rest is geschiedenis. Het raakte blijkbaar een gevoelige snaar, niet alleen bij jongeren, ook bij ouders. Dat blijkt toch uit de vele mails die ik krijg.

Voelde je al snel dat het zo’n vlucht zou nemen?

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan demuynck

    Ik kan geen enkele vrouw aanraden om geweld te gebruiken tegen een man, ook niet uit zelfverdediging. Dat lokt alleen maar meer geweld uit en spijtig genoeg zal de vrouw uiteindelijk toch de klappen incasseren. Heel hard roepen en maken dat je weg bent is de raad die ik mijn dochters geef.

  • william Masson

    Mediageil, doet me denken aan de periode van freya vandenboschhe die in de krant kwam omdat ze een ladder in haar kousen had terwijl ze de ‘linkse samenleving’ aan het dienen was.

Lees meer