6 Kandidaat Joni kan zijn tranen niet bedwingen.
VRT Kandidaat Joni kan zijn tranen niet bedwingen.

Kijkers geschrokken na extreme aflevering van ‘Kamp Waes’: “Dit is echt zó hard”

Tom Waes in tranen, een kandidaat die het bewustzijn verliest en anderen die op het punt staan op te geven. In de voorlaatste aflevering van ‘Kamp Waes’ werden de zes overgebleven kandidaten voor een oefening gegijzeld en daar ging het er hard aan toe. De kijkers schrokken van de extreme proef, maar leefden ook heel erg mee. “Ik moest mee wenen met de kandidaten.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor start van ‘Kamp Waes’ vertelde Tom Waes het al. “Er is één proef, een mentale, waar ik nu nog steeds met een lichte huivering aan terugdenk”, vertelde hij toen aan deze krant. “Ik kan je verzekeren dat er nadien over gepraat zal worden.” En Waes kreeg gelijk.

“Dit was zó hard”, “Waarom worden de kandidaten niet medisch in de gaten gehouden?” en  “Hoe heftig was dit?”. De kijkers van ‘Kamp Waes’ moesten even bekomen van deze voorlaatste aflevering. Daarin werd er voor de zes overgebleven kandidaten een gijzeling gesimuleerd. Ze werden gevangen genomen en opgesloten in een bunker, kregen boeien om en moesten een oranje overall aan. Twaalf uur lang stonden ze ten prooi aan de Special Forces, die voor de gelegenheid de rol van terroristen aannamen. Tom Waes en een team van experten volgden alles in een aanpalende kamer via camerabeelden en stonden klaar om in te grijpen als er iets fout zou gaan.

(Lees verder onder de tweets)

De kandidaten ondergingen de test allemaal om de mentale weerbaarheid van de kandidaten te testen. En die test doorstonden David, Joni, Xander, Zeger, Debby en Aaron de eerste uren zonder veel moeite. Het was toen, na tien uur ondervraging, dat de zogenaamde - en voor alle duidelijkheid ‘gespeelde’ - psychopaat de bunker betrad, dat de kandidaten het écht moeilijk kregen. In de bunker, met een gevoelstemperatuur van 5 graden, kregen de kandidaten voortdurend koud water in hun nek gegoten als ze bleven zwijgen in het opgezette rollenspel. 

6 Debby krijgt haar zoveelste koude douche.
VRT Debby krijgt haar zoveelste koude douche.

Buiten bewustzijn

Na een zoveelste ijskoude douche en de opgestapelde vermoeidheid verloor kandidaat David daardoor zelfs even het bewustzijn. Door de medische dienst van de Special Forces werd hij naar buiten gebracht, maar daar gaf hij zelf aan door te willen gaan. Ook voor hem ging de proef nadien gewoon verder.  

6 David verliest het bewustzijn na zo'n tien uur.
VRT David verliest het bewustzijn na zo'n tien uur.

Na het verval van David, werd het ook voor de andere kandidaten even te zwaar. “We stoppen ermee mannen”, besloten kandidaten Zeger en Joni die schoon genoeg hadden van de in scène gezette gijzeling. “Je kan een beetje overdrijven. Het is goed geweest, ik heb het fucking koud”, klonk het. Het was Xander die de twee uiteindelijk kon overtuigen om toch door te gaan. 

6 Xander krijgt ijskoud water in de nek.
VRT Xander krijgt ijskoud water in de nek.

Tranen

De oefening duurde de hele nacht, van 19:30 tot 7:30 uur. En toen die uiteindelijk afgelopen was, konden de kandidaten uit pure vermoeidheid en ontbering hun tranen niet bedwingen. “Ik kan het niet tegenhouden”, snikte Xander. Ook Tom Waes ontsnapte er niet aan. “Ik sta hier ook te bleiten, weet je dat?”, zei hij tegen Xander terwijl hij hem knuffelde. Maar iedereen had moeite zijn tranen onder controle te houden. Het duurde even, maar uiteindelijk kregen de overgebleven zes er toch terug een glimlach uitgeperst. “Qua teambuilding kan dit tellen”, besloot Waes.

Volgende week staat de laatste reguliere aflevering van ‘Kamp Waes’ gepland, de week daarop wordt er een speciale aflevering met niet vertoonde beelden en bloopers uitgezonden.

6 Tom Waes troost Joni na afloop van de proef.
VRT Tom Waes troost Joni na afloop van de proef.
6 Tom Waes troost Xander na de proef.
VRT Tom Waes troost Xander na de proef.

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Katherine Baker

    Wie een echte gijzeling overleefd, heeft nachtmerries voor de rest van zijn/haar leven. Deze kandidaten hebben enkel een goed verhaal voor hun familie en vrienden ... dat is de realiteit. Wie gevangen genomen wordt door mensen die geen gram empathie in hun lijf hebben en die enkel uit pure haat handelen, daar komt men niet ongeschonden uit, als men al geluk heeft. Die mentale en fysieke martelingen zijn van een heel andere aard. Deze kandidaten hebben enkel mogen proeven van de beginfase ....

  • fred degret

    Eén van de mindere afleveringen vond ik , ze weten maar al te goed dat het niet "echt" is.Fysiek kan je heel veel afzien bij de oefeningen ...maar psychisch weet je dat het fake is..dus kan je stoer doen zonder afgeklopt te worden.

Lees meer