"Natuurlijk is Kuifje homo"

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag laait een oude discussie over de Belgische stripheld Kuifje weer op: is de wereldberoemde reporter een flikker of niet? "Kuifje is ontegensprekelijk homoseksueel", beweert The Times-journalist Matthew Parris. "Welke discussie is er nog mogelijk als alle bewijs overduidelijk in één richting wijst?"

"Een jonge, androgyne, blond-gekuifde beginneling met gekke broeken en een das, die in het plattelandshuis van zijn beste vriend gaat wonen, een zeeman van middelbare leeftijd?", betoogt de Britse verslaggever.

Twee miljoen exemplaren per jaar

Kuifje is het geesteskind van de Belg Hergé - pseudoniem dat afgeleid is van de omgekeerde initialen van Georges Remi, RG op zijn Frans uitgesproken - die de stripheld voor het eerst op de wereld losliet op 10 januari 1929. Toen al verscheen Kuifje samen met trouwe metgezellen Kapitein Haddock en hondje Bobbie. De oorspronkelijke Tintin-albums werden in zestig talen vertaald en die gaan tot de dag van vandaag nog altijd met twee miljoen exemplaren per jaar de deur uit.

Homospion
Journalist Matthew Parris is zelf een voormalige Britse MP en openlijk homo. Voor hem bestaat er geen twijfel over de geaardheid van Kuifje. "Kuifje praat nooit over zijn ouders of familie. Typisch voor homo's. Bovendien is het verdacht dat hij als journalist maar zelden met een reportage uitpakt. Dat voedt de vermoedens dat hij een spion is, een homoberoep bij uitstek. Zelf werd mij een functie aangeboden bij de Britse Geheime Dienst MI6."

Geen vrouwen
Verder valt voor Parris het frappante gebrek aan vrouwen op in de albums van Kuifje. Slechts acht van de 350 personages kunnen bestempeld worden als vrouwelijk. "En dat allemaal terwijl zijn sidekick Bobbie duidelijk hetero is, constant afgeleid wordt door vrouwelijk hondsschoon, maar daarbij telkens gepareerd wordt door Kuifje. Heb medelijden met dit hondje, de heterostakker die gevangen zit in een akelig web van homofiele mensen." (jv)

Lees meer