Het portret van Isabella d'Este vermoedelijk van de hand van Leonardo da Vinci.
AP Het portret van Isabella d'Este vermoedelijk van de hand van Leonardo da Vinci.

'Schilderij van Da Vinci' in beslag genomen

Een olieverfschilderij dat aan de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci wordt toegeschreven, is in Zwitserland in beslag genomen. Het kunstwerk, Portret van Isabella d'Este, zou van onschatbare waarde zijn en was al eeuwen verdwenen. De Italiaanse politie was het doek op het spoor gekomen.

De autoriteiten in de Italiaanse stad Pesaro zeiden vandaag dat het schilderij van 61 bij 45,5 centimeter illegaal uit Italië naar Zwitserland is gebracht. Het werd in een bankkluis in de stad Lugano aangetroffen. Zodra het weer in Italië is, zal verder worden onderzocht of Da Vinci inderdaad de maker is.

Da Vinci (1452-1519) was zowel schilder en beeldhouwer als filosoof, natuurkundige en chemicus. Zijn beroemdste werk is de Mona Lisa, die in het Louvre in Parijs te vinden is. In dat museum hangt een tekening met de beeltenis van Isabella d'Este. In de toelichting bij die tekening schrijft het Louvre dat het portret dat Da Vinci op basis van de tekening zou maken, nooit tot stand is gekomen. Isabella, die bekendstond als bevorderaar van de kunsten, had dat volgens het Louvre wel gewild.

Lees meer