'L'Eternal Printemps' van Auguste Rodin.
AP 'L'Eternal Printemps' van Auguste Rodin.

Beeldhouwwerk van Rodin geveild voor recordbedrag

Veilinghuis Sotheby's heeft gisteren in New York een werk van Rodin geveild voor 17,9 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van de kunstenaar werd betaald.

'L'éternel Printemps', een marmeren beeld van de hand van Franse kunstenaar Auguste Rodin, bracht 17,9 miljoen euro op. Dat is beduidend meer dat de vooraf geschatte opbrengst tussen 7 en 10,5 miljoen euro. Het werk werd tussen 1901 en 1902 uit een enkele blok marmer gehouwen, meet 80 op 66 centimeter en weegt 154 kilogram.

Het vorige recordbedrag voor een Rodin werd in mei 2008 neergeteld. Toen ging 'Eve, grand modèle - version sans rocher' onder de hamer voor 16,67 miljoen euro.

Sotheby's veiling van impressionistische en moderne kunst bracht gisteren in totaal 126,9 miljoen euro op. Dat is beduidend minder dan verwacht. De 62 aangeboden stukken hadden immers in totaal zo'n 145 miljoen euro moeten opbrengen. Een derde van de werken raakte echter niet verkocht. Op de veiling werden onder andere ook een werk van Maurice de Vlaminck en drie schilderijen van Monet verkocht.

Lees meer