3
BELGA

Debuutschrijver op zoek naar wie 'dwarsligger' onder Antwerpse kathedraal is

Archeologen groeven in 1989 in het midden van de kathedraal van Antwerpen een loden sarcofaag op. De doodskist lag dwars ten opzichte van de andere graven. Yves Saerens raakte als tiener gefascineerd door deze 'Dwarsligger' en deed er vervolgens zestien jaar over om er een historische roman over te schrijven.

Uit onderzoek van de resten van de pruik blijkt dat de begraven man in de 17de eeuw heeft geleefd. De analyse van de beenderen leert dan weer dat hij zo'n 35 jaar oud was toen hij overleed. Wie het skelet precies was, is tot vandaag een mysterie, maar Saerens geeft er in zijn roman een eigen invulling aan: "Hij smeekte bijna om een gezicht, een achtergrond".

Het boek van de 32-jarige schrijversdebutant - criminoloog van opleiding - is gebaseerd op waargebeurde feiten, die als decor voor zijn boek dienen. Zoals de pest die lelijk huishield in Antwerpen eind jaren 1600. Of zoals het feit dat hoertjes in 1968 samen met buurtbewoners kunstwerken hebben gered uit de brandende Sint-Pauluskerk.

Saerens vervlecht de verhalen van twee jonge hoofdpersonages, Jan en Ivan, tussen wie drie eeuwen liggen, maar wier levens veel gelijkenissen vertonen. Jan is een chirurgijn uit Antwerpen die leefde in de 17de eeuw. In de periode van de pest komt zijn verstandhouding met de religieuze gezagsdragers in de stad danig onder druk. Ivan is een hedendaagse stadsgids, die toeristen rondleidt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Buiten de kerkmuren manifesteert hij zich als notoire rokkenjager, vanbinnen worstelt hij met zijn afkomst en de vraag waarom hij zijn ouders nooit heeft gekend.

De historische roman is uitgegeven bij Houtekiet en is ook als e-book verkrijgbaar.

3 Yves Saerens.
kos Yves Saerens.
3
kos

Lees meer