David, het wereldberoemde beeldhouwwerk van Michelangelo.
Getty Images David, het wereldberoemde beeldhouwwerk van Michelangelo.

Firenze bezorgd om David van Michelangelo na reeks aardbevingen

Firenze maakt zich zorgen. De Italiaanse regio Toscane werd de voorbije drie dagen opgeschrikt door een reeks kleine aardbevingen en cultuurminnend Firenze vreest dat de David, het wereldberoemde renaissancebeeld van Michelangelo, wel eens beschadigd zou kunnen raken.

Toscane werd de voorbije dagen geteisterd door liefst 250 aardschokken, waarvan een 15-tal een kracht hadden van 3 tot 4 op de schaal van Richter. Volgens het Italiaanse Instituut voor Aardbevingen en Vulkanologie werd het wijnbouwgebied Chianti het zwaarst getroffen en dan vooral de steden Firenze en Sienna. De zwaarste schokken waren gisteren te voelen, en ook vandaag waren er enkele minder krachtige aardbevingen.

Er vielen vooralsnog geen slachtoffers en volgens de Italiaanse brandweer is er enkel schade in de buurt van het epicentrum, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Firenze. In de streek durven honderden mensen niet meer in hun huis te slapen. Ze vinden onderdak voor de nacht in hun auto's, tenten of caravans. Enkele scholen in Toscane zijn gesloten en er de gelovigen of toeristen mogen sommige kerken niet betreden. Sommige pleinen worden klaargemaakt om er zondag de mis in de buitenlucht te houden.

Instorten

Cultuurminnend Toscane ligt echter vooral wakker van het cultureel en architecturaal patrimonium van Firenze, de parel aan de Arno. Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, kondigde vandaag aan dat het 200.000 euro uittrekt voor een stevig voetstuk voor de David van Michelangelo.

In de lente wees een studie al uit dat het meesterwerk uit de Renaissance, dat vervaardigd is uit marmer en inclusief voetstuk meer dan 5 meter hoog is, dreigt in te storten bij kleine bevingen. Een extra sokkel zou het wereldberoemde beeldhouwwerk, gemaakt tussen 1501 en 1504, extra kunnen beschermen, denkt Franceschini. "Met een absoluut meesterwerk als David mogen we geen enkel risico nemen", zegt de Italiaanse cultuurminister.

Met een absoluut meesterwerk als David mogen we geen enkel risico nemen

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur

Lees meer