BELGA

Hoge opbrengst voor veiling van Raveels uit erfenis van Hugo Claus

Een kunstcollectie uit de nalatenschap van schrijver Hugo Claus is de voorbije dagen bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts onder de hamer gegaan voor in totaal zowat 160.000 euro. De opvallendste stukken in de verzameling waren enkele schilderijen en tekeningen van Roger Raveel, die een goede vriend was van Claus en hem dan ook meermaals afbeeldde op zijn werken. De opbrengst bleek hoger dan vooraf was ingeschat.

"We hebben onlangs nog twee werken van Raveel moeten inhouden omdat de beoogde prijs niet gehaald werd, dus het succes van deze verkoop kunnen we allicht deels verklaren door de onderwerpen en de collectie waaruit ze afkomstig waren", denkt zaakvoerder Peter Bernaerts.

Tot de duurste stukken behoorden een gouache schilderij waarop Raveel samen met Claus afgebeeld staat (16.000 euro), een tekening van Claus die met zijn zoon Thomas aan de hand loopt (6.000 euro) en een klein portret van een jonge Claus (13.000 euro). Naast de werken van Raveel werden ook andere, vaak meer recente stukken, zoals een potloodtekening van de Pools-Amerikaanse schilder Ed Paschke (7.500 euro), een penseeltekening van Pierre Alechinsky en Karel Appel (8.000 euro) en een schilderij van Jan Vanriet (17.500 euro) voor opvallend hoge prijzen verkocht. In dat laatste geval ging het volgens Bernaerts zelfs om een recordbedrag voor de artiest in kwestie.

Lees meer