3
EPA

Kuifje en Tiny op de veiling bij Artcurial in Parijs

Een potloodschets van een plaat uit het Kuifjesalbum ‘Coke en stock’ (‘Cokes in voorraad’) , een litho gesigneerd door Hergé en alle Amerikaanse astronauten die een voet op de maan hebben gezet en originelen van Enki Bilal, Morris of Franquin worden zaterdag te koop gesteld door veilinghuis Artcurial in Parijs.

De veiling staat ook in het teken van het universum van ‘Tiny’ (‘Martine’ in de Franse versie), een van de sterren van de kinderliteratuur uit de jaren 1950-1960 en bedacht door de Belgische illustrator Marcel Marlier. In totaal 27 originele tekeningen (gouache op papier) uit verschillende avonturen van Tiny (‘Tiny op de kermis’, ‘in de bergen’, ‘aan zee’...) worden geveild tegen een geschat bedrag tussen de 4.000 tot 7.000 euro.

Het hoogtepunt van de veiling is ongetwijfeld een originele potloodschets van pagina 56 uit het Kuifjesalbum ‘Cokes in voorraad’, die in 1955 door Hergé werd vervaardigd. De plaat (55 x 36,40 cm) waarop een torpedo het vrachtschip mist met aan boord Kuifje en Haddock is getekend en ondertekend door Hergé met de datum juni 1972. De schets wordt geschat tussen de 100.000 en 130.000 euro.

Onder de andere werken van Hergé die te koop worden aangeboden, bevindt zich ook een kleurenlithografie (101,90 x 71,20 cm) van het album ‘On a marché sur la Lune’ (‘Mannen op de Maan’). De litho is gesigneerd door Hergé en de astronauten van elke maanmissie van het Apollo-programma.

3 Onder andere een tekening uit 'Cokes in voorraad' wordt geveild.
Casterman Onder andere een tekening uit 'Cokes in voorraad' wordt geveild.

De tweede man die op de maan liep, Buzz Aldrin, de piloot van de maanmodule van Apollo XI, schreef op de litho ook nog 'First moonwalkers after Tintin' (‘De eerste mannen op de Maan na Kuifje’) en de woorden die hij had uitgesproken bij aankomst op de maan: ‘Magnificent Desolation’. Astronaut Fred Haise, een lid van de ongelukkige bemanning van de Apollo XIII-missie die niet op de maan kon landen, schreef de fatalistische woorden: 'So close, so far’ (‘Zo dichtbij, en toch zo veraf’). Het werk wordt geschat tussen 15.000 en 25.000 euro.

Een wenskaart in Chinese inkt en gesigneerd door Hergé met Kuifje en Bobbie die van een slee vallen wordt geschat tussen 55.000 en 65.000 euro.

Ook verschillende originele platen en tekeningen van Enki Bilal worden geveild tegen prijzen die oplopen tot 90.000 euro. Een prachtige cover in Chinese inkt van Hugo Pratt voor de originele editie in het Italiaans van de ‘Ballade van de zilte zee’, het eerste avontuur van Corto Maltese, wordt geschat tussen 50.000 en 70.000 euro.

3 Een originele plaat uit het Kuifjesalbum 'Mannen op de Maan' (origineel: 'On a marché sur la lune') werd in 2016 al eens geveild voor 1,55 miljoen euro.
Artcurial / RV Een originele plaat uit het Kuifjesalbum 'Mannen op de Maan' (origineel: 'On a marché sur la lune') werd in 2016 al eens geveild voor 1,55 miljoen euro.

Een plaat van Franquin in Chinese inkt en potlood van een blunderende Guust Flater wordt geschat tussen 60.000 en 70.000 euro, terwijl een originele plaat van Robbedoes van dezelfde Franquin wordt gewaardeerd tussen 40.000 en 50.000 euro.

Stripliefhebbers krijgen ook de kans om een originele plaat van ‘Spectre aux balles d'or’ (‘Het spook van de goudmijn’), een van de mooiste albums met de avonturen van Luitenant Blueberry van de hand van Jean Giraud (alias Moebius), te kopen voor een bedrag geraamd tussen 25.000 en 30.000 euro.

Een kleurentekening van Lucky Luke en de Daltons van geestelijke vader Morris voor een poster van de animatiefilm ‘Lucky Luke’ (1983) is geprijsd tussen de 12.000 en 17.000 euro.

In totaal worden 180 kavels geveild. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer