Een foto van de politie in het Zwitserse kanton Tessin van het schilderij 'Ritratto di Isabella'.
EPA Een foto van de politie in het Zwitserse kanton Tessin van het schilderij 'Ritratto di Isabella'.

Kunstexpert is zeker: vermoedelijke da Vinci is fake

Het olieverfschilderij van markiezin Isabella d'Este, dat in Zwitserland in beslag werd genomen, is volgens kunstexpert Klaus Albrecht Schröder niet van de hand van Leonardo da Vinci. "Het gaat om een eerder primitief en relatief laat werk", verklaarde de directeur van het Weense kunstmuseum Albertina vandaag aan het Duitse persbureau DPA.

Ook dat het portret een samenstelling is van motieven uit meerdere werken van da Vinci, spreekt tegen de echtheid van het schilderij. "Er steekt zoveel van da Vinci in, dat het wel lijkt of de kopieerder zich heeft afgereageerd", meent de kunstexpert. Hij gaat er ook niet van uit dat in diepere lagen van het doek echte delen van een da Vinci-werk opduiken.

Het 61 op 45,5 centimeter grote olieschilderij 'Ritratto di Isabella d'Este' zou al eeuwen spoorloos zijn en werd maandag in Lugano niet ver van de Italiaanse grens in een bankkluisje in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie was het portret op clandestiene wijze naar het buitenland gebracht en zou het voor 120 miljoen euro verkocht worden. De Florentijnse schilder, beeldhouwer en wetenschapper Leonardo da Vinci (1452-1519) behoort tot de grootste kunstenaars van de geschiedenis.

Lees meer