Op de foto zien we Panamarenko als een hedendaagse Phileas Fogg, het hoofdpersonage uit Jules Vernes klassieker 'De reis om de wereld in 80 dagen'.
Bart Ramakers Op de foto zien we Panamarenko als een hedendaagse Phileas Fogg, het hoofdpersonage uit Jules Vernes klassieker 'De reis om de wereld in 80 dagen'.

Exclusief voor abonnees

Laatste foto van Panamarenko: “Hij maakte er zelf een feestje van en haalde z'n beste whisky uit de kast”

Het bijzondere verhaal achter de laatste foto van Panamarenko

Het overlijden van Panamarenko kwam extra hard binnen bij een aantal bekende gezichten. Amper drie dagen voordien had de kunstenaar hen vergast op whisky en sigaren tijdens een fotoshoot in zijn huis. "Een magische dag. Niets wees erop dat hij er nu niet meer zou zijn."

'Laatste foto was kunstwerk op zich': dat was het titeltje dat in de krant van gisteren boven bijgaande foto stond. Niet helemaal correct, want de gepubliceerde foto is eigenlijk een kiekje dat genomen werd na de opname van het eigenlijke beeld. "Daarop zal Günther Neefs niet te zien zijn", zegt fotograaf Bart Ramakers. "Met hem hebben we een andere opname gemaakt. Maar het feit dat hij er snel bij kwam zitten voor een kiekje, geeft aan hoe goed de sfeer was: één gezellige, joviale boel. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Dirk Draulans zei me achteraf: 'Bart, dit was de mooiste dag uit mijn leven.'"

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan De Groene

    Prachtig met licht gespeeld

  • jan vanhulle

    panamarenko een vat vol ideeen en een uniek kunstenaar en fantast, ik had het geluk enkele van je tentoonstellingen te kunnen bezoeken en was steeds verwonderd over de hoeveelheid diverse ontwerpen die uit je brein ontsproten, op een dag ging ik met ons ma op stap naar je tentoonstelling in het vlaams parlement en ons ma die wou potverdorie toch wel op de foto met die duikboot van jou, ze vond het een heerlijk ding. Je creaties leven nog zeer lang en gelukkig !

Lees meer