2 Prinses Margriet bekijkt Het Straatje van Vermeer
ANP Prinses Margriet bekijkt Het Straatje van Vermeer

Locatie wereldberoemde Straatje van Vermeer ontdekt

De oorspronkelijke locatie van het wereldberoemde Straatje van Vermeer is ontdekt. Het exacte adres blijkt de Vlamingstraat in Delft te zijn, ter hoogte van de huidige nummers 40 en 42. Dat meldt het Nederlandse Rijksmuseum.

Hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam heeft het adres kunnen achterhalen na de raadpleging van zeventiende-eeuwse archiefstukken.

In de loop der tijd werden verschillende andere Delftse adressen gesuggereerd voor de afgebeelde huizen op het schilderij dat Johannes Vermeer maakte rond 1657-1658. Geen enkele was echter overtuigend genoeg.

Nieuwe bron
Grijzenhout raadpleegde een bron die niet eerder voor dit doel werd gebruikt, 'De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft' uit 1667. In dit register staat een overzicht van Delftenaren met een huis aan een gracht in Delft in de tijd van Vermeer.

Zo kon worden vastgesteld dat aan de noordkant van de Vlamingstraat, ter hoogte van de nummers 40-42, twee huizen stonden. De huizen waren elk ongeveer 6,30 meter breed met daartussenin twee direct naast elkaar gelegen poorten. "Aanvullend onderzoek naar de ligging van de huizen en de tuintjes daarachter bevestigt dat de situatie ter plaatse volkomen overeenkomt met het schilderij'', meldt het Rijksmuseum. "Nergens anders in Delft in de tijd van Vermeer kwam deze constellatie voor."

De huizen die er tegenwoordig staan, dateren uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het onderzoek heeft verder uitgewezen dat het rechterhuis op het schilderij eigendom was van een tante van Vermeer, de weduwe Ariaentgen Claes van der Minne, een halfzus van zijn vader.

Aan de ontdekking is een tentoonstelling gewijd, die vanaf morgen te zien is in het Rijksmuseum. Daarna is de expositie te zien in Museum Prinsenhof in Delft.

2
Rijksmuseum

Lees meer