3 Een voorbeeld uit de reeks: "Gas supply tubes run along the houses built near the steel factories of Charleroi. Before the electric upgrade of the blast furnace, these tubes used to provide the energy needed for this operation."
Giovanni Troilo/World Press Photo Een voorbeeld uit de reeks: "Gas supply tubes run along the houses built near the steel factories of Charleroi. Before the electric upgrade of the blast furnace, these tubes used to provide the energy needed for this operation."

Magnette vraagt intrekking prijs World Press Photo: "Beledigend voor Charleroi"

Burgemeester van Charleroi Paul Magnette wil dat World Press Photo de prijs die het gaf voor foto's van de stad intrekt. Magnette heeft daarover een brief geschreven naar The New York Times en de jury van World Press Photo.

Het gaat om de foto's van de Italiaan Giovanni Troilo, die naar Charleroi trok voor zijn serie La Ville Noire. Magnette laat woensdag weten dat hij "verrast en verward" was toen hij vernam dat Troilo een eerste prijs in de wacht sleepte. Hij voegt daar aan toe dat de foto's een "zware vervalsing zijn van de werkelijkheid en nadelig zijn voor de stad, haar inwoners en het beroep van fotojournalist".

De politicus heeft het voorts over "een mise-en-scène die de dramatische dimensie van de beelden versterkt". "Dat zou normaal zijn voor een persoonlijk artistiek kunstwerk, maar dit werk doet zich voor alsof het om een journalistiek onderzoek gaat op het terrein, en dat is absoluut niet het geval", schrijft Magnette voorts.

De woordvoerster van de burgemeester preciseert dat de reactie van Magnette er komt nadat ook andere professionele fotografen reageerden die eveneens aanstoot namen aan de visie op Charleroi. Magnette vraagt de jury dan ook de mogelijkheid in overweging te nemen de prijs in te trekken.

U kan de volledige fotoreeks van Troilo bekijken op de website van World Press Photo.

3 Een voorbeeld uit de reeks: "J. keeps his gun hidden in a box in the woods of Bois du Cazier. This is more secure than keeping them at home since he regularly gets visits from the police."
Giovanni Troilo/World Press Photo Een voorbeeld uit de reeks: "J. keeps his gun hidden in a box in the woods of Bois du Cazier. This is more secure than keeping them at home since he regularly gets visits from the police."
3 Paul Magnette.
BELGA Paul Magnette.

Lees meer