9 Christo in 2016.
EPA Christo in 2016.

Wereldberoemde kunstenaar Christo, bekend van zijn ‘inpakkunst’, overleden op 84-jarige leeftijd

De wereldberoemde kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Dat wordt gemeld op de website van de kunstenaar. De Bulgaar was vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn in 1995.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Christo Vladimirov Javacheff, zoals zijn volledige naam luidde, werd in 1935 geboren in de Bulgaarse stad Gabrovo. In 1958 ontmoette hij zijn vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon, in dat jaar maakte hij ook zijn eerste inpakkunst. Ze trouwden in 1962 en werkten samen totdat Jeanne-Claude in 2009 overleed. In 1964 verhuisden ze met hun zoon naar New York, waar ze de rest van hun leven bleven woonden. Christo werd in 1973 een Amerikaans staatsburger.

Christo werd samen met zijn vrouw wereldberoemd door hun kunst. Ze stonden bekend om het inpakken van grote voorwerpen, gebouwen, bruggen en zelfs eilanden. Het laatste werk dat Christo heeft afgemaakt was in 2018 de Mastaba in het meer Serpentine in het Londense Hyde Park.

Bijna al het werk van Christo en Jeanne-Claude was tijdelijk. Zo zetten de twee in 1976 een 39 kilometer lang hek neer in de Amerikaanse staat Californië, genaamd de Running Fence. Het uitdenken en bouwen van het werk duurde vier jaar. Na veertien dagen haalden ze het werk weer weg en was er geen spoor meer van te vinden. Ook de brug Pont Neuf in Parijs werd tijdelijk in stof gehuld door de kunstenaars, dat gebeurde in 1985.

9 Het ingepakte Rijksdaggebouw in Berlijn in 1995.
Creative Commons 3.0, qwesy qwesy Het ingepakte Rijksdaggebouw in Berlijn in 1995.

Christo en Jeanne-Claude vonden het belangrijk dat ze allebei werden genoemd als de kunstenaar achter hun gezamenlijke werk. Het inpakken leidde tot de abstractie van de voorwerpen of gebouwen. Ze wilden dat hun kunst voor iedereen toegankelijk was en ze hoopten mensen eens op een andere manier naar de wereld te laten kijken.

“Christo heeft zijn leven ten volle geleefd en bedacht niet alleen het onmogelijke, maar realiseerde dat ook. De kunst van Christo en Jeanne-Claude bracht wereldwijd mensen samen in gedeelde ervaringen en hun werk leeft voort in ons hart en in onze herinneringen”, luidt het in een verklaring op zijn website.  

Bedoeling is dat Christo’s nieuwste werk, het inpakken van de Arc de Triomphe in Parijs, volgend jaar nog altijd doorgaat. Het wereldberoemde monument zal van 18 september tot 3 oktober ingepakt worden.

9 Christo en Jeanne-Claude in 2009.
EPA Christo en Jeanne-Claude in 2009.
9 'The Floating Piers' op het Iseomeer in Noord-Italië (2016).
EPA 'The Floating Piers' op het Iseomeer in Noord-Italië (2016).
9 Ingepakte bomen in het Berower-ark in Riehen, Zwitserland, november 1998.
EPA Ingepakte bomen in het Berower-ark in Riehen, Zwitserland, november 1998.
9 The Gates at Central Park in New York, februari 2005.
EPA The Gates at Central Park in New York, februari 2005.
9 Christo in 2005.
EPA Christo in 2005.
9 Christo is onder andere bekend van de ingepakte Reichstag in Berlijn, hier op een tekening tijdens een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de stad.
EPA Christo is onder andere bekend van de ingepakte Reichstag in Berlijn, hier op een tekening tijdens een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de stad.
9
EPA

Lees meer