Stripgigant Marvel heeft het aan de stok met de beheerder van de nalatenschap van een Hongaarse componist.
EPA Stripgigant Marvel heeft het aan de stok met de beheerder van de nalatenschap van een Hongaarse componist.

Marvel beschuldigd van plagiaat om intro X-Men

Stripgigant Marvel heeft het aan de stok met een Hongaarse componist. Zoltan Krisko, die de nalatenschap van componist Gyorgy Vukan beheert, beweert dat het intro van de oorspronkelijke tv-serie van ‘X-Men’ is gestolen. Dat heeft zijn manager laten weten aan TMZ.

Krisko vindt dat de openingsmuziek van de animatieserie uit de jaren negentig wel heel erg veel lijkt op het intro dat Vukan jaren eerder maakte voor de Hongaarse politieserie ‘Linda’. Hij klaagt naast Marvel ook onder meer tv-zender FOX en filmstudio Disney aan voor het gebruik van ‘zijn’ werk in de ‘X-Men’-franchise. Volgens Vukan was ‘Linda’ destijds een hele bekende serie en hadden producenten het intro zeker wel herkend, al helemaal omdat de Hongaarse filmindustrie en die van Amerika in de jaren tachtig nauwe banden gehad zouden hebben.

De reden dat de Hongaar nu pas naar de rechter stapt, is omdat hij in 2017 de muziek van de oude animatieserie ‘X-Men’ voor het eerst hoorde. Hij beheert sinds de dood van Vukan in 2013 de nalatenschap van de componist. Krisko besloot een aanklacht in te dienen wegens plagiaat en hoopt zo alsnog te worden vergoed voor al het succes dat ‘X-Men’ de afgelopen decennia heeft gehad.

De tune van ‘Linda’ uit de jaren tachtig:

De intro van ‘X-Men’ in de jaren negentig:

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer