Dierenliefhebbers willen Metallica weren van Glastonbury

Door het onherbergzame landschap van Kodiak, een eiland in Alaska, trekken al eeuwen lang groepen jagers erop uit om te jagen op Kodiak-beren. In de documentairereeks The Hunt worden de jagers gevolgd, de voice-over komt van James Hetfield (zanger van Metallica). Tot afgrijzen van muziekliefhebbende dierenvrienden. Zij begonnen de petitie "Remove Metallica from Glastonbury line-up".

Metallica is samen met onder andere Arcade Fire, Jack White en the Black Keys een van de headliners op het Engelse Glastonbury Festival, een van de grootste popfestivals ter wereld. Maar daar willen activisten een stokje voor steken. Ook de onvermijdelijke Facebookpagina Remove Metallica from Glastonbury Festival for their support of Bear Hunting is in het leven geroepen.

"Het jagen op beren op Kodiak is een eeuwenoude traditie en voert terug naar de oude Alutiiq-bewoners (de originele bewoners van Alaska, red.) die de beren gebruikten als voedsel en voor andere zaken. Vandaag de dag is het berenjagen een cultureel overblijfsel, maar nog steeds cruciaal voor de zwakke, natuurlijke balans op het eiland", schrijven de makers van The Hunt, vanaf 8 juni uitgezonden door History Channel. Uit duizenden aanmeldingen worden ieder jaar 496 mensen uitgekozen om te gaan jagen op de "Alaska Grizzly". De jacht gebeurt onder toezicht van de Alaska Department of Fish & Game.

Volgens tekenaars van de petitie is James Hetfield niet de nieuwe David Attenborough, maar "een moordenaar" en een "grote lul". Bekend was al dat Hetfield een groot voorstander is van het "second amendment" - het recht op het dragen van wapens. "I love my guns. Ik ben blij dat ik ze van mijn vader heb gekregen", zei Hetfield in een interview.

2 'Remove Metallica From Glastonbury'-logo
Screenshot 'Remove Metallica From Glastonbury'-logo
2 Metallica-zanger James Hetfield
ap Metallica-zanger James Hetfield

Lees meer