Mariss Jansons
EPA Mariss Jansons

Europese concertzalen streamen klassieke concerten via Facebook

Veertien Europese concertzalen gaan klassieke concerten streamen. Dat doen ze vanaf maandag elke avond via Facebook. Het Concertgebouw in Amsterdam bijt de spits af.

Elke avond vanaf 20.00 uur streamt een van de deelnemende zalen een concert uit hun archief, dat op al hun Facebookpagina's te zien zal zijn. De deelnemende concertzalen zijn onder andere Het Concertgebouw in Amsterdam, l'Auditori in Barcelona, Barbican Center in London en de Elbphilharmonie in Hamburg.

Het Concertgebouw begint met het laatste concert van Mariss Jansons, de voormalig chef-dirigent van het Concertgebouworkest die eind vorig jaar is overleden. Het gaat om Dvoraks geliefde Negende symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ door Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, precies een jaar geleden opgenomen op 22 maart 2019.

Het initiatief komt voort uit de European Concert Hall Organisation (ECHO), waar Het Concertgebouw lid van is. Iris van der Valk, social manager van Het Concertgebouw, heeft de leiding in de organisatie: "Normaal gesproken is zo'n grote samenwerking wel eens ingewikkeld, maar nu wilde iedereen meteen meedoen. Dat is ontzettend inspirerend. Samen hebben we een fantastisch aanbod en kunnen we het Europese concertpubliek elke avond wat moois laten horen!”

Lees meer