4
.

"Poetin mobiliseert stemvee in vroegere Sovjetstaten om Eurosong te winnen"

Ja, Poetin kijkt naar Eurosong. En hij wil het winnen ook, net zoals in 2008. In Kopenhagen gonst het van de geruchten als zou de Russische president heuse 'voting camps' in voormalige Sovjetstaten hebben opgericht om te zegevieren op de liedjeswedstrijd. Dat meldt Bild.

Mark Pittelkau, een reporter van de Duitse krant die in Kopenhagen vertoeft, weet het zeker. Poetin voert de directe politieke druk op de organisatie van het Songfestival achter de coulissen gestaag op. Net zoals de voorgaande jaren trouwens.

Apolitiek
Zoals bekend is, heeft de Russische president niet alleen de touwtjes bij de staatstelevisie stevig in handen maar dirigeert hij ook perfect de tweelingzusjes die de kleuren van zijn land verdedigen. Zo mogen Anastasia en Maria, alias de Tolmachevy Sisters, geen politieke uitspraken doen en al zeker niet over de gespannen situatie in de Krim. En zo geschiedt ook. De jongedames zijn apolitiek en laten zich in interviews niet uit over Poetin of de situatie in Oekraïne.  

Het brandend verlangen om de overwinning op Eurosong in de wacht te slepen, zou de Russische president aangezet hebben om het stemvee in vroegere Sovjetstaten te mobiliseren. In zogenaamde 'voting camps' horen de uitverkorenen slechts één ding te doen: stemmen op Rusland.

Boegeroep
De halve finale van de liedjeswedstrijd was alvast geen onverdeeld succes voor de tweelingzusjes. Ook al konden ze zich, al dan niet met hulp van voting camps, verzekeren van een plaats in de finale, het resultaat van de stemming werd op boegeroep onthaald door de toeschouwers in Kopenhagen. De kandidate van Oekraïne, Mariya Yaremchuk, wist zich daarentegen verzekerd van publieke steun met haar nochtans bevreemdende hamster-act.

Volgens de journalist van Bild vloeiden achter de coulissen, ver weg van de schijnwerpers, bittere tranen bij de piepjonge Tolmachevy Sisters na de publieke afwijzing. Worden het zaterdag tranen van vreugde?

4
EPA
4
AFP
4
AP

Lees meer