Axel Hirsoux tijdens de generale repetitie voor de halve finale in Kopenhagen.
BELGA Axel Hirsoux tijdens de generale repetitie voor de halve finale in Kopenhagen.

Axel Hirsoux op twee na laatste in halve finale

De Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival, Axel Hirsoux met het nummer 'Mother', is in de eerste halve finale op twee na laatste geworden met 28 punten. Dat heeft de organisatie na afloop van de finale bekendgemaakt. Nederland won de eerste halve finale met 150 punten.

Axel Hirsoux kreeg van acht landen punten. Moldavië en Armenië waren het gulst, zij gaven de Belgische zanger dinsdagavond respectievelijk 7 en 6 punten. Enkel Albanië (22 punten) en Moldavië (13 punten) scoorden minder goed dan Hirsoux. Van de zestien deelnemers in de halve finale mochten er maar tien naar de finale.

De Belgische jury, voor de helft professionals en voor de andere helft kijkers via televoting, gaf overigens het maximum van 12 punten in die eerste halve finale aan Hongarije en 10 punten aan Nederland. Kijkers en de professionals waren het grondig oneens. De Belgische kijker gaf Armenië het maximum van de punten, terwijl dat land allerlaatste eindigde bij de vijf professionals.

In de finale kozen de Belgische televoters voor Armenië als beste inzending, gevolgd door Nederland en Oostenrijk. De professionele jury, met onder meer Roos Van Acker en Bob Savenberg, verkoos Zweden, Hongarije en Oostenrijk. Gecombineerd gingen de Belgische punten uiteindelijk naar Oostenrijk (12 punten), Zweden (10 punten) en Nederland (8 punten).

Lees meer