2
EPA

Bebaarde Conchita uit Oostenrijk wint Songfestival

De bebaarde Conchita Wurst (25) uit Oostenrijk is de winnaar van het 59ste Eurovisie Songfestival. Ze sleepte 290 punten binnen met het nummer 'Rise Like a Phoenix'. Het Nederlandse countryduo The Common Linnets eindigde op de tweede plaats. Het is nog maar de tweede keer dat Oostenrijk zegeviert.

België gaf het maximum van twaalf punten aan Oostenrijk, tien punten aan Zweden en acht aan Nederland. Sanna Nielsen van Zweden eindigde uiteindelijk op de derde plaats. De voorsprong van Oostenrijk was duidelijk: Conchita kreeg 290 punten, tegen 238 voor Nederland. De Belgische inzending overleefde de halve finale niet.

De Oostenrijkse omroep ORF koos Conchita Wurst, die als Tom Neuwirth geboren werd, zonder preselecties. De vorige keer dat de Alpenrepubliek de wedstrijd won, was in 1966 met Udo Jürgen en het liedje 'Merci Chérie'. Traditioneel mag het winnende land de volgende editie van het evenement organiseren.

Zelfs Russen lusten Conchita Wurst
Mensenrechtenactivisten trekken regelmatig aan de alarmbel over de situatie van holebi's en transgenders in Rusland. Hun rechten worden via wetgeving beperkt en er zijn meldingen van homofoob geweld. Maar de Oostenrijkse inzending kon de Russische kijkers blijkbaar wel bekoren, want ze eindigde er als derde in de televoting.

Conchita, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, kende het minst succes in Estland. Daar kwam Oostenrijk pas als achtste uit de televoting. In alle andere landen duikt Conchita Wurst op in de top zes van de kijkers. In België eindigde de act op de derde plaats bij de televoting. Er is ook een professionele jury die voor de helft mee beslist.

Spanningen
Behalve de opvallende verschijning van Conchita viel deze editie van de liedjeswedstrijd ook op door de politieke spanning. Rusland, dat twee blonde zusjes stuurde, werd veelvuldig uitgejouwd in Kopenhagen. Toch kreeg Rusland van veel landen punten. Oekraïne gaf er vier aan Rusland, en omgekeerd gaven de Russen zeven punten aan Oekraïne. De stemmen van de inwoners van de Krim werden overigens om technische redenen nog als Oekraïens geteld.

2
ANP

Lees meer