Hooverphonic
Zeb Daemen Hooverphonic

België in eerste halve finale van het Songfestival, en de concurrentie is straf

Vandaag vond in Rotterdam de loting voor de halve finales van het Eurovisiesongfestival plaats. Hooverphonic zal voor ons land deelnemen tijdens de eerste halve finale. Het zal spannend worden, want de concurrentie is moordend. 

Italië, Duitsland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Wit-Rusland, Cyprus, Litouwen, Kroatië, Zweden, Azerbeidzjan, Slovenië, Malta, Israël, Australië, Oekraiëne, Ierland, Roemenië, België en Rusland - dat zijn de landen die de revue passeren tijdens de eerste ronde van het Songfestival. 

Ons land zal het dus moeten opnemen tegen een paar sterke Songfestival-landen. Toch kunnen we volgens commentator en songfestivaldeskundige Cornald Maas nog niet van een “poule des doods” spreken.

Concurrentie

“De afgelopen jaren hebben voldoende bewezen dat reputaties van zogenoemde grote Eurovisielanden kunnen sneuvelen, en andersom is dat ook het geval. Relatief kleine landen haalden regelmatig de top drie”, benadrukt Cornald in gesprek met het ANP. “Op zichzelf is het wel een beetje waar dat de eerste halve finale op het eerste oog sterker lijkt maar eigenlijk kunnen we er nog niets over zeggen zolang de liedjes nog niet bekend zijn. Dan pas zouden we kunnen spreken van een poule des doods.”

De loting leverde meer opvallende zaken op. Waar normaal gesproken zoveel mogelijk wordt geprobeerd om buurlanden niet bij elkaar te stoppen is dat met bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne, Roemenië en Wit-Rusland in de eerste halve finale niet helemaal gelukt. Al is het volgens Cornald maar de vraag of Rusland en Oekraïne op elkaar zullen stemmen, gezien de spanningen tussen beide landen.

België

Nederland gaat als gastland meteen door naar de finale, maar er werd wél geloot voor een finale waarin Nederland mee mag stemmen. Dat wordt de eerste. Voor België is het meer dan gunstig dat Nederland mag meestemmen tijdens die eerste show. Hooverphonic kende al succes in Nederland. “Wij geven elkaar altijd al veel punten en nu met Hooverphonic lijkt dat wel goed te zitten”, aldus  Cornald. 

De halve finales van het songfestival vinden plaats op 12 en 14 mei. De grote finale is op 16 mei.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joan Lute

    Wanneer Hooverphonic een catchy top nummer brengt met een nummer dat gegroeid is uit Looking for stars dan kunnen ze zeker scoren want Hooverphonic is zowaar de eerste Belgische kandidaat die wereldwijd al op grote podia gestaan heeft en wereldbekend is. Sowieso moeten ze een goeie oorworm in hun nummer hebben zoals bij Looking for stars en dan schat ik hun kansen goed in. Het is immers al jaren geleden dat er nog een nummer op het songfestival is geweest dat je na één keer horen niet losliet.

  • wim CLAES

    Na het vertrek van Geike dacht ik over and out met Hooverphonic maar na de zoveelste vervangster zitten het weer snor; Luka Cruysberghs is zoals haar voorgangsters top.Als we nu niet winnen , of bij de eerste 3 zitten kunnen we beter stoppen.

Lees meer