Kan Eliot profiteren van gunstige loting in eerste halve finale Songfestival?

De finale van het Songfestival halen. Dat is de enige opdracht die de Belgische Songfestivalhoop Eliot met zijn wat donkere popdeun ‘Wake Up’ vanavond heeft. Het is toch ook een beetje van moeten, want ons land werd in de toch wel erg zwakke eerste halve finale geloot. Er nu uitliggen zou een flinke afknapper zijn.

Was Sennek vorig jaar een uitschuivertje, of zit ons land weer in het hoekje van deelnemers die de finale van het Eurovisie Songfestival niet weten te halen? Vanavond, omstreeks 23 uur, kennen we het antwoord. En weten we of we opnieuw aanknopen met de fijne lijn die onze Laura Tesoro, maar toch nog meer de Waalse kandidaten Loic Nottet en Blanche konden neerpoten. De finale halen en daar ook daadwerkelijk opvallen en hoog scoren.

Of dat lot ook de wat frêle, 18-jarige Eliot Vassamillet, uit Bergen, toebedeeld is, is afwachten. Hij is er, naar eigen zeggen, helemaal klaar voor. Eliot mag als tiende kandidaat aantreden en is slechts de tweede zanger in die eerste halve finale. Drie groepen, drie zangeressen, twee duo’s en één zanger gaan hem vooraf. Om maar te zeggen dat de wereld het aantal Songfestival-zangers dan nog niet beu kan zijn. In de eerste halve finale treden overigens in totaal zes zangers, vijf zangeressen, vier groepen en twee duo’s aan. En zit vooral veel bagger, Eurosongclichés, vreemde eenden in de bijt, soms een act om te lachen, maar meer optredens om bij te huilen. Vaak wordt er vocaal een potje van gemaakt door artiesten die als tweede keuze node naar Tel Aviv zijn overgevlogen.

Geen puntentelling

De zeventien deelnemende landen aan deze eerste halve finale leveren in totaal exact 51 minuten muziek. Toch krijgt u een live-uitzending van zo’n 135 minuten. Omdat Israël als organiserend land uiteraard ook wat reclame moet en mag maken, omdat winnares Netta Barzilai mag openen en een laatste keer haar winnend liedje ‘Toy’ mag brengen – in een onwaarschijnlijk pakje dat niks tot de verbeelding overlaat!!-, en omdat u uiteraard ook wil genieten van die spannende stemronde. Geen puntentelling vanavond, die is voorbehouden voor zaterdag, wel een spannend welles-nietes-gedoe waarbij de tien finalisten in willekeurige volgorde worden bekend gemaakt. Fans herinneren zich nog dat zowel Laura Tesoro als Blanche het allerlaatste ticket voor de finale kregen toegeschoven.

Schuift u rustig een kleine 10 minuten later aan, want ondanks een wat emotioneel filmpje over een klein, wat rondborstig meisje dat haar muzikale droom werkelijkheid ziet worden, valt er weinig te beleven. U mist enkel een hoogstaand visueel spektakel met ‘Toy’ van Netta. Maar het getoeter van Bar, Lucy, Assi en Erez, de Israelische gastheren en –vrouwen, moet u erbij nemen.

Slap begin

De Cypriotische Tamta, die we beleefd maar als de Madonna van den Aldi zullen omschrijven, trapt het liedjescircus slap op gang. Na Tamta mag u meteen naar de voorraadkast of het toilet, want zowel Montenegro - een groepje dat er maar wat op los toetert in een vreselijk liedje- als Finland – een afzichtelijke zanger in een bombastisch decor- mag u deleten. De Poolse Tulia, goed voor een potje lokale folk van een soort kinderliedje, zou wel eens kunnen verrassen. Echt warm lopen doen we niet met ‘Sebi’, het geprevel zonder enige climax van het Servische duo Zala en Gasper. Dan liever het Tsjechische popdeuntje zonder enige pretentie, maar wel leuk gebracht. Hongarije moet na een eerste break de draad weer oppikken. Joci Papai doet dat aardig met een ongevaarlijk Eurosong-doorslagje. En op blote voeten. ‘Like it’, zingt de Wit-Russische Lena. Niet dus. De Servische Nevena kan wél ingen en bewijst dat met het dramatisch klinkende ‘Kruna’.

Braaf bloot

En dan mag onze Eliot opdraven. Puike prestatie tijdens de generale. Goed gezongen, goed in beeld gebracht. Afwachten of Europa en daarbuiten ‘Wake Up’ voldoende zal smaken. Van Georgië moeten we alvast geen schrik hebben. Geen idee of die groep sombere mannen met zoveel bombast er zelf om kunnen lachen. De punten voor de gevaarlijkste podiumact gaan vanavond sowieso al naar AustralIë. Straffe evenwichtsoefening van Kate Miller. ‘Zero Gravity’ zelf is minder straf, een flauw Kate Bush-probeersel zeg maar. IJsland heeft goed gekeken naar het metalgeweld van het Finse Lordi van weleer. En vertaalde het naar een soort sm-popversie. Met kettingen, leer, plateauschoenen en veel braaf bloot.

Shoppen bij Tom Dice

Estland ging dan weer shoppen bij onze Tom Dice. Victor met gitaar, een wat irritante stem en er nu en dan lekker naast zitten. Kom snel terug Tom! Portugal spoelen we jammer maar helaas door. Om Griekenland te volgen, al viel het livewerk van Katerine Duska aardig tegen, ondanks een paar hoge uithalen. Serhat mag voor San Marino afronden. Hij zingt ‘Na Na Na’. Laten we het houden op ‘Da Da Da’. En héél vlug vergeten. U hebt het al begrepen, van al dit muzikale geweld zal er zaterdag weinig overeind blijven, want de kanshebbers zitten in de tweede halve finale.

Op wie zetten de bookies hun geld in?

België eindigt vanavond op plaats 9 (volgens de bookmakers). Winst voor Griekenland, op de voet gevolgd door Cyprus en Australië. Dat is althans de mening van de gokkers.

Dit zijn, volgens een gemiddelde van alle bookkantoren, de tien landen die het meeste kans maken om door te stoten naar de finale:

1. Griekenland

2. Cyprus

3. Australië

4. Ijsland

5. Hongarije

6. Servië

7. Tsjechië

8. Slovenië

9. België

10. Estland

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer