7
BELGA

Springsteen in Werchter: uitstekend, maar net niet groots

Uitstekend, maar niet groots, en we hebben hem op deze tour al beter gezien: voilà Bruce Springsteen op TW Classic. Met de nadruk op dat eerste, beste Boss-fans. Echte verrassingen bleven uit in Werchter gisteren, maar a good time was had by all.

"Er zijn twee soorten mensen: fans van Bruce Springsteen, en zij die hem nog nooit live hebben gezien", lazen we in de krant. Er zijn op TW Classic ook twee soorten festivalgangers zagen we gisteren. Zij die VIP-tickets krijgen en zij die gewoon betalen voor hun tickets.

Of: zij die komen met koelbox en halve huisraad om een stukje wei om te toveren tot hun eigenste living voor een dag, en zij die zich met de grootste omzichtigheid door die jungle van dekens en zeil bewegen om de misprijzende "hey, dat is wel mijn deken waar gij op stapt"-blik te mijden.

Kraken
Jong was het publiek niet echt te noemen deze keer op TW Classic. Het duurde en kraakte dan ook even voor iedereen recht geraakte voor Blondie. Debbie Harry (68) veroorzaakte bij de mannen op de wei 30 jaar geleden nog dingen waar ze nu dure pillen voor nodig hebben, maar voor de dames in het publiek toverde ze even een rimpelloze opsteker tevoorschijn: dit is wat je kan bereiken met rock 'n' roll en een man die de plastische chirurg bankrollt. Blondie was leuk, nostalgisch voor de echt oude rakkers in het publiek, maar ook niet meer dan dat.

De betere cocktailmuziek
Cocktailmuziek voor wat komen ging, en dat gold ook voor de andere acts die ons de illusie moesten geven dat het gisteren een heus festival was in plaats van Bruce Springsteen plus vulsel.

Joke
Ben Harper en Charlie Musselwhite, Santana, Keane. Bij die laatsten stond het geluid zo stil dat we vermoedden dat Joke Schauvliege wellicht een hevige fan van de band is en vooraan stond te kijken. Dat, of misschien hadden de talrijke VIPs geklaagd dat het pijn aan hun oren begon te doen, zo'n hele dag VIP-pen met dat lawaai op de achtergrond.
 
Over die VIPS gesproken: we hadden een fameuze tirade in petto, maar zijn ondertussen bijgedraaid wegens erachter dat het een probleem is dat zichzelf oplost binnen enkele jaren. Nu was al bijna 10 procent van het publiek VIP, en aan dit rato zijn we tegen de volgende passage van Springsteen wellicht allemaal VIPs.

Keane werd overigens bijna van het podium geveegd, want Springsteen was gearriveerd, en zo liet men ons weten, had er zo'n zin in dat hij een half uur eerder wou beginnen. Uiteindelijk begon The Boss om 22 uur zoals gepland.  

Springsteen is bezig met zijn E Street Band aan een run van 33 megashows in Europa die eindigt eind juli in Ierland - nog zeven shows en dan is het de riem eraf tot Rock in Rio op 21 september. De jongste weken gaf The Boss verschillende keren te kennen dat het in Europa plezanter spelen is tegenwoordig dan in de VS ("U.S. crowds come to observe, Europeans come to be in the show"). Wat Springsteen ook opgevallen is: de leeftijd van zijn publiek, en dan met name veel jonge mensen, die werken als een katalysator voor hem. Dat was ook echt het geval in Italië bijvoorbeeld, en in Scandinavië (op Roskilde was de gemiddelde leeftijd 23 jaar, lees hier).

Spannende dingen
Springsteen heeft de jongste weken ook spannende dingen gedaan. In Nijmegen speelde hij op 22 juni 'Darkness at the Edge of Town' in zijn geheel. In Engeland maar ook in Duitsland speelde hij 'Born in the USA' integraal. Voor Werchter had The Boss zoiets niet in petto. Hij haalde Ben Harper op het podium voor 'Atlantic City' en speelde spontaan 'Jailhouse Rock' na een, aan een knuffel gebonden verzoek op een bord in het publiek.

Springsteen is zo stilaan aan het verworden tot een godsdienst ("Er zijn twee soorten mensen: fans van Bruce Springsteen, en zij die hem nog nooit live hebben gezien", remember) onder muziekjournalisten, en ik pas dus wel op m'n tellen, maar het feit is wel dat er als entertainer in rock nog steeds niemand kan tippen aan The Boss. Dat bleek gisterenavond in Werchter nog eens overduidelijk.

Dus wat volgt, mag u wegmoffelen onder 'details'. We hebben Springsteen al beter bij stem geweten (is dat nog iemand opgevallen, dat het soms wat moeilijk ging?). En hoewel het leuk is dat een artiest van Springsteens kaliber en met zo'n productie toch nog avond na avond redelijk wat verandert aan z'n setlist, heeft dat ook z'n nadelen. Want wat met meer focus op de hits (lees: klassiekers) en wat minder op diehard-fans-pleasers, zou The Boss perfect een wat vloeiendere, meer punchy setlist hebben.

Maar nog eens, laat het geen domper op de pret zetten: Springsteen was weer uitstekend.

7
belga
7
belga
7
belga
7
belga
7
belga
7
belga

Setlist:

Spirit in the Night
Badlands
Death to My Hometown
We Take Care of Our Own
Jailhouse Rock
Man's Job
Atlantic City
Wrecking Ball
Hungry Heart
The River
Youngstown
Murder Incorporated
Darlington County
Bobby Jean
Shackled and Drawn
Waitin' on a Sunny Day
The Rising
Land of Hope and Dreams

Follow That Dream
Born in the U.S.A.
Born to Run
Dancing in the Dark
Tenth Avenue Freeze-Out
Twist and Shout
Shout

Thunder Road
(Solo acoustic)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer