70.000 Tons of Metal: HLN.BE ging met 2.000 metalheads op cruise in de Caraïben

Vorige week dobberde op de Caraïbische Zee een boot met meer dan 2.000 metalheads. Als er een trip is waar de reis primeert op de bestemming, dan is het wel 70.000 Tons of Metal, een drijvend metalfestival dat van Miami naar het Mexicaanse vakantie-eiland Cozumel voer. HLN.BE was erbij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De dag voor het vertrek was al duidelijk dat dit geen doordeweekse trip werd. In Miami Beach keken de inwoners vreemd op toen er steeds meer ruig uitziende mannen met lang haar, tatoeages en sikken neerstreken. En jawel: ook op een zonnige cruise kleden de meesten zich gewoon in het zwart. Het is dat of het (mouwloze) jeansjasje met logo's van groepen.

Tijdens de eigenlijke inscheping op de Majesty of the Seas bleek ook het personeel van Royal Carribean een beetje van slag, toen een medewerkster ons vroeg of we hoorden bij het meisje dat ze net naar een balie had gestuurd. Het bleek gewoon een langharige jongen, waarmee je meteen ook een reden weet waarom veel metalheads een sik laten groeien. Of een bierbuik. De bagagedrager leek na het aannemen van onze fooi zijn 'God bless you' ook net iets serieuzer te menen dan gewoonlijk. Niet dat wij nog te redden zijn. 

11 (foto's Bert Schoofs)
Bert Schoofs/Steven Alen (foto's Bert Schoofs)

Bier

Eenmaal aan boord, kwam het personeel meteen aanzetten met karretjes vol bier, waarvan je de flesjes of blikjes desgewenst meteen in een emmer met ijs kon meenemen. Een grote Stella kostte 4  euro, wat heel schappelijk is voor Amerika. Bovendien smaakte hij uit een koud flesje ook veel beter dan uit de lauwe bekertjes zonder col die je vaak aantreft op onze festivals. Wat je doorgaans echter niét vindt op festivals, is de enorme keuze uit cocktails en sterke dranken, die weliswaar bijna niemand dronk. Cocktails zijn voor jeanetten, metalheads drinken bier.

Dat het overwegend mannelijke metalvolkje meer bier zou verzetten dan de gemiddelde cruiseganger, was vrij voorspelbaar. De liters gerstenat die echter door de kelen vloeiden, overtroffen de verwachtingen echter al meteen. De organisatie zegt van de cruisemaatschappij geen cijfers te hebben gekregen over het drankverbruik, maar de geruchtenmolen wil dat de eerste dag al meer alcohol verkocht werd dan op drie gewone cruises samen. De bars zaten ook geregeld zonder Stella of zonder Foster's - dat waren blikken van 75 cl. Naar het schijnt was er soms zelfs een gebrek aan Heineken. 

11 Amon Amarth
Bert Schoofs/Steven Alen Amon Amarth

Helden

Het personeel wist ook meteen welk vlees ze in de kuip hadden tijdens de verplichte evacuatieoefening, waarbij iedereen in de rij moest gaan staan aan een toegewezen reddingssloep. De toetersignalen van de boot werden meteen beantwoord met luid gejoel van de passagiers, en zelfs het omhoogsteken van de bordjes met de nummers van de reddingsboten werd onthaald op luid gejuich. Deze 2.038 passagiers waren klaar om te supporteren voor hun helden, dat was duidelijk. 

Die helden waren 42 metalgroepen met een zekere staat van dienst, waaronder bijzonder veel Europese. Uniek aan de metalcruise is trouwens dat er geen backstage is, waardoor je plots in de lift staat naast Jon Schaffer van Iced Earth, of zit te eten naast Dino Cazares van Fear Factory. Alle groepen speelden bovendien twee keer.  

Voor de bands waren drie podia voorzien, twee binnen en een buiten. Voor het 'pool deck'-podium buiten was voor de gelegenheid het kinderzwembad afgedekt. Met groepen als Amon Amarth, Sabaton, Iced Earth, Obituary, Epica, Exodus, Saxon, Fear Factory, Moonspell, Marduk, Korpiklaani... waren zowat alle subgenres van de metal present, van traditionele heavy metal en powermetal tot folkmetal en black metal. De organisatie mikte duidelijk op dertigers en veertigers, werkende mensen die de nodige centen hebben om zich een dergelijke cruise te kunnen veroorloven.   

11 Epica
Bert Schoofs/Steven Alen Epica

Prijzen

Goedkoop was de trip dan ook niet, maar in de prijs was wel al het (erg lekkere) eten aan boord inbegrepen, plus de meeste dranken zonder alcohol. De goedkoopste kajuit, waarin je slaapt met vier personen, kostte 666 dollar per persoon + 249 dollar belastingen, voorafbetaalde fooien, haventaksen en boekingskosten. Dat komt neer op 673 euro.

De goedkoopste binnenkamers voor twee personen kostten 866 dollar per persoon plus de taksen, wat neerkomt op 820 euro per kop. Voor een kamer met een patrijspoortje betaalde je minstens 899 dollar voor een vierpersoons- en 1.299 voor een tweepersoonskamer, respectievelijk 845 en 1.140 euro per persoon. Er waren ook kajuiten met drie bedden, en ten slotte ook 'Superior'-suites, waar je per persoon in totaal 1.915 euro voor neertelde. 

11
Bert Schoofs/Steven Alen

Videoreportage

In het eerste deel van ons videoverslag staat promotor Andy Piller stil bij het ontstaan van de metalcruise, en leggen Fernando Ribeiro van Moonspell, Matt Barlow en Jon Schaffer van Iced Earth, Joakim Brodén van Sabaton en Karim Choucri van Voivod uit wat ze vinden van het concept.

In het tweede deel zegt Piller welke obstakels hij moest overwinnen om 2.000 metalheads en 42 groepen op een boot te krijgen, en gaan de groepen in op de gevolgen die spelen op een schip heeft voor de muzikanten.

In het derde deel vertellen enkele Belgen wat ze vonden van 70.000 Tons of Metal. Het vierde filmpje gaat over het gebrek aan backstageruimte, en het vijfde over de 48 nationaliteiten aan boord. We hebben ten slotte ook nog hilarische beelden van de karaokebar. Alle filmpjes zijn ook te bekijken in HD. (sam) 

11
Bert Schoofs/Steven Alen
11
Bert Schoofs/Steven Alen
11 Amon Amarth
Bert Schoofs/Steven Alen Amon Amarth
11 Moonspell
Bert Schoofs/Steven Alen Moonspell
11
Bert Schoofs/Steven Alen
11 Het kinderzwembad wordt afgedekt.
Bert Schoofs/Steven Alen Het kinderzwembad wordt afgedekt.
11
Bert Schoofs/Steven Alen

Lees meer