6
belga

Geen Marktrock meer in Leuven

De kogel is door de kerk: in 2016 vindt in Leuven geen Marktrock meer plaats. Het stadsbestuur zet de samenwerking met organisator Live Entertainment stop. Het stadsfestival moet wijken voor nieuwe evenementen. "Wij staan perplex van dit nieuws en vinden dit ongelooflijk jammer", reageert organisator Live Entertainment.

"De stad Leuven heeft na een positieve evaluatie beslist om in de zomer van 2016 het overkoepelend evenement 'Het Groot Verlof' verder uit te bouwen", meldt de stad. Het initiatief, dat draait rond de idee dat Leuvenaars ook op verlof kunnen gaan in eigen stad, zou duren van 8 juli tot 14 augustus. Er is sprake van twee bijkomende betalende concerten en een "nieuw festival met dans als rode draad."

Met het nieuwe evenement lanceert Leuven naar eigen zeggen de ambitie om 'the place to be' te worden voor mensen die graag op de dansvloer staan. "Dit festival wordt op poten gezet door Leuvenement vzw samen met een brede groep van Leuvenaars en Leuvense organisaties waaronder vzw Oude Markt die zich al positief heeft uitgelaten over deze nieuwe wending", luidt het nog. "De stad zet hiermee een punt achter Marktrock en beslist om geen nieuwe samenwerking met Live Entertainment af te sluiten."

Leuven lag al langer overhoop met de organisator van Marktrock, dat ooit een van dé uithangborden was van de stad. De voorbije editie werd overschaduwd door een conflict over bier en wrevel over toegangsprijzen.

6
BELGA
6
BELGA

"Affiche was zo goed als rond"

Live Entertainment had aanvankelijk het van oorsprong Leuvense AB Inbev als sponsor vervangen door Alken-Maes, iets waartegen de cafés van de Leuvense Oude Markt in opstand kwamen. Zij hebben voor alle activiteiten immers een overeenkomst met AB Inbev. Het stadsbestuur steunde de cafébazen door te dreigen de terrasvergunningen op de Oude Markt niet in te trekken, waardoor Live Entertainment geen tapeilanden met Maes zou kunnen zetten. Na het protest kwam AB Inbev terug aan boord en vloeide toch weer Stella uit de tapkranen.

De jongste Leuvense editie was bovendien voor het eerst in enkele jaren niet meer gratis, ook iets waar de vzw Oude Markt ontevreden over was. Vooral voor de cafés achteraan het plein was het geen topeditie.

Henk Vermeulen van Live Entertainment zei tien dagen geleden nog zijn affiche al zo goed als rond te hebben. De namen van kleppers als Clouseau en K3 circuleerden, maar werden nog niet vrijgegeven omdat het stadsbestuur Vermeulen nog geen datum had toegewezen. "Marktrock heeft nog wel degelijk een mooie toekomst in Leuven", besloot Vermeulen nog in Het Laatste Nieuws. Maar die zal dan eerder liggen bij het zusterfestival in Bilzen.

6
belga

Geschiedenis

Marktrock vond voor het eerst plaats in 1982 en lokte heel wat grote namen naar de studentenstad. Al wie iets betekend heeft in de nationale rockwereld stond al op een podium van Marktrock: Clouseau, Noordkaap, De Kreuners, The Scabs, Soulsister, The Radios, Will Tura, Arno, Channel Zero, Vaya Con Dios, enzovoort. En natuurlijk ook het Leuvense icoon Big Bill. Bij de internationale grootheden zitten artiesten als Van Morrison, The Kinks, Radiohead, Ringo Starr, James Brown, Elvis Costello, Lou Reed tot zelfs Snoop Dogg en Body Count.

De toekomst van Marktrock hing al eens eerder aan een zijden draadje toen de vzw Marktrock in vereffening ging in 2007. De volgende editie werd georganiseerd door een andere groep onder de naam Marktrock.com vzw, waarna Live Entertainment het overnam. Marktrock werd zo enkele jaren volledig Belgisch en gratis met naast muziekgroepen ook veel dj's.

6
BELGA
6
BELGA

"Nieuwe locatie"

"Wij staan perplex van dit nieuws en vinden dit ongelooflijk jammer", zegt organisator Live Entertainment in een reactie. "We stonden in de startblokken voor editie 2016 met een fantastische line-up (o.a. Emma Bale, Stan Van Samang, Clouseau, Milk Inc.), tevreden sponsors en een indrukwekkend mediaplan."

Live Entertainment zegt al twee maanden tevergeefs een afspraak te beleggen met de bevoegde diensten en schepen. "We werden voortdurend afgehouden en aan het lijntje gehouden, we weten nu waarom. De lokale politiek had blijkbaar geen oren meer naar onze plannen. Jammer dat we eenzijdig en zonder enige vorm van argumentatie aan de kant worden gezet. Het stadsbestuur van Leuven bekent kleur in het Marktrock-dossier en kiest openlijk 100 procent voor een eigen gesubsidieerd festival", klinkt het in een persbericht.

Live Entertainment dankt alle bezoekers van de 33ste - en laatste Leuvense editie - voor hun komst en gaat op zoek naar een nieuwe locatie in Vlaams-Brabant voor een nieuwe editie van Marktrock. "Steden of gemeenten die interesse hebben kunnen contact opnemen met Live Entertainment."

We werden voortdurend afgehouden en aan het lijntje gehouden, we weten nu waarom

Live Entertainment

Lees meer