7
sam

Graspop stevent af op topjaar: "F*ck terreur, hier is het feest"

Officieel start Graspop pas morgen, maar vanavond voelt de preparty al aan als een volwaardige festivaldag. Met dank aan de zon én de uitstekende bands.

De Graspop Metal Meeting steekt dit jaar een tandje bij voor Rammstein. Speciaal voor de Duitsers is het linkse hoofdpodium groter dan het tweede. Robuuster ook, want de constructie moet maar liefst 35 ton kunnen torsen. Ja, dat is véél vuurwerk.

Het Desselse festival pakt opnieuw uit met vijf grote podia plus het Classic Rock Café, waar van 's morgens tot 's avonds muziek wordt gedraaid, maar overdag ook optredens van coverbands doorgaan. De grote kleppers vind je doorgaans op de twee hoofdpodia, terwijl je voor wat extremer en meer duister werk terechtkan in de Marquee. De Jupiler Stage serveert vooral hardcore en metalcore, terwijl de Metaldome zowel aanstormend talent als gevestigde waarden presenteert. En natuurlijk de afterparty's met dj's en coverbands.

7 Graspop maakte meteen al zijn eerste slachtoffer.
sam Graspop maakte meteen al zijn eerste slachtoffer.

Topjaar

Opvallend veel toeschouwers zijn al vroeg op de wei. Meer dan twee jaar geleden, en zeker meer dan vorig jaar, toen de aanhoudende regen het festival geselde. Carnation maakt op de Jupiler Stage dankbaar gebruik van dit cadeau, want hun old-school deathmetal zet de eerste headbangers in gang. De zanger zit het optreden uit in een hete lederen jas, terwijl de bassist beestige partijen speelt met zijn vingers alsof ze niets zijn. En dan nog fingertapping uit zijn mouw schudden ook! Respect voor dit vijftal uit Tampa, euh, Heist-op-den-berg.  

In de Metaldome schrijft Hexa Mera de eerste wall of death van GMM 17 op zijn naam. Een ruimte van een meter of tien-vijftien gaat open, waarna een uitgelaten bende op elkaar beukt. Een gedroomde start voor Graspop, waarna BEAR, Wolves Scream, Off The Cross en King Hiss de voorzet maar hoeven binnen te koppen. En daarna draait de dj doodleuk Dancing Queen van ABBA. Zelfrelativering is een van de allermooiste eigenschappen.

7 Fans genieten van opener Carnation.
sam Fans genieten van opener Carnation.

Bonnetjes en recyclage

Opvallend weinig bezoekers staan aan te schuiven aan de bonnetjesautomaten. Mogelijk hebben veel mensen jetons op voorhand gekocht. En terecht, want zo betaal je 2,5 euro voor een bonnetje in plaats van 2,85 euro.

Graspop pakt dit jaar opnieuw uit met een aparte foodtruckhoek waar de liefhebbers al meteen gaan smullen. Ook de inzamelstand voor lege bekertjes heeft al direct succes. Want ja, een lading van 20 lege bekers is goed voor een sessie eendjes vissen aan de Ducks of Thrash-stand. Goed voor gadgets, een rit op het reuzenrad of de botsautootjes. Voor de echte liefhebbers heb je ook pasjes voor het Skydeck en backstagerondleidingen.

7 Fans van Hexa Mera in de Metaldome
sam Fans van Hexa Mera in de Metaldome
7
sam

Veel volk

Voor het Nederlandse Born From Pain staat de wei voor de Jupiler Stage rond 21.15 uur echt wel vol. Ook in de Metaldome is het aangenaam druk wanneer Thurisaz een speciale en gesmaakte show neerzet met strijkers. Nochtans is de Marquee dan ook al open voor coverbands The Covering en SLAYEnsemble.

Dé grote verrassing van de avond is echter Brides of Lucifer, het koor dat metalklassiekers voorziet van engelengezang. De keuze voor krakers als 'Walk' van Pantera of 'Painkiller' van Judas Priest is geen evidente, maar het publiek smult ervan. Wie de originele zangers verkiest, kan zijn hart ophalen in het Classic Rock Café of in de Metaldome bij Goe Vur in Den Otto.

7 De wei voor de Jupiler Stage loopt goed vol.
sam De wei voor de Jupiler Stage loopt goed vol.

Topeditie

Terwijl de weerlui niets dan goeds voorspellen en de vrijdag uitverkocht is, lijkt deze Graspop de strafste in jaren te worden. En de veiligste. De metaaldetectoren waren vorig jaar al present, en backstage moeten nu zelfs fietsen door een poortje. En mocht er een gek met een voertuig door de slagbomen proberen te ploegen, dan strandt die op het betonblok dat een medewerker met een kraan de hele tijd wegneemt en terugzet. Echt Spinal Tap, ook naast het podium. Het is enerzijds een ontnuchterende vaststelling dat zoiets nodig zou zijn, maar anderzijds merk je er op de wei ook niets van. Vorig jaar was het motto 'fuck de regen, hier is het feest'. Dit jaar is het, de evacuatie op Rock am Ring indachtig, 'fuck terreur, hier is het feest'.

7 Links van de ingang vind je foodtrucks, rechts het Classic Rock Café.
sam Links van de ingang vind je foodtrucks, rechts het Classic Rock Café.

Lees meer